Efterlängtade boksläpp våren 2019

Våren närmar sig, i alla fall i förlagskatalogerna. Jag har valt ut de böcker jag ser mest fram emot i vårens utgivning!

Bilderböcker

Hurra! Augustbelönade Emma Adbåge ger ut en ny bilderbok, Slottet.

Jag längtar alltid efter översättningar av Oliver Jeffers bilderböcker, de är så fina! I vår kommer Här är vi som är en fantastiskt vacker, och lite vemodig, bilderbok om att leva på planeten Jorden.

Ett av vårens mest intressanta samarbeten är Äta gräs som är skriven av Augustnominerade Sami Said (hans första barnbok!) och illustrerad av Sven Nordqvist.

Sara Bergmark Elfgren och Maria Fröhlich har skrivit två fina bilderböcker tillsammans och jag längtar efter den tredje – Jag är inte sjuk!

I vår kommer också Eid, en festdag av Eva Sussor, Jali Madi Susso och Matilda Ruta. Jag älskar Matilda Rutas illustrationer, de är så fina! Den enda tidigare bilderboken om Eid/Ramadan jag känner till på svenska är När det knackade på dörren av Taghrid al-Najjar så fint att denna kommer! Jag hoppas den översätts till arabiska också.

Kapitelböcker

En ny bok om Frallan! Frallan, skriven av Sara Ohlsson och illustrerad av Lisen Adbåge, är en av mina favoriter bland kapitelböcker för 6-9 år och jag längtar efter Frallan och kärleken.

För 9-12 år kommer det flera intressanta uppföljare. Andra delen i Ödesryttarna av Helena Dahlgren, Legenden vaknar, och tredje delen i den fantastiska serien om Curly Bracket, Game Over, av Tor Moström och Johan Wendt. Till våren kommer också Tack för allt som är andra delen om Hawas detektivbyrå, uppföljaren till Falafelflickorna, av Christina Wahldén.

Precis idag ges Önskebrunnen ut, en skräckroman för 9-12 av Frances Hardinge som ser så otroligt läskig ut att jag måste läsa den! Jag är däremot lite försiktigt positiv till Projekt Gemini, Ett annat jag av Petter Lidbeck och Carin Gerhardsen.

Men vårens kanske allra mest efterlängtade boksläpp? Henrik Ståhl ger ut en bok baserad på sin pjäs Till Vial. En Aniara för 9-12 år där världen är på väg att kollapsa och syskonen Gladys och Keaton befinner sig på en rymdraket på väg till exoplaneten Vial. Det är underbart att science-fiction har letat sig ned till kapitelböckerna i allt större utsträckning de senaste åren. Jag kan knappt bärga mig inför denna bok! Och den är så vacker!

Ungdomsböcker

Jag älskade Jag, en av David Levithan men har ännu inte läst En annan. I vår kommer fortsättningen, Någon dag.

I döden för dig är en ny bok av Mian Lodalen och Maria Ahlsdotter som ser jättespännande ut! Jag längtar.

I vår kommer också Sanningen om Ester Gråbergs försvinnande av Moa Eriksson Sandberg. Beskrivningen av handlingen gör mig inte övertygad men jag har älskat Eriksson Sandbergs böcker för mellanåldern så jag hoppas mycket på denna.

Jag utsåg The Hate U Give till 2017 år bästa bok och äntligen kommer en ny bok av Angie Thomas! On the come up ges ut i februari 2019, hoppas den översätts snarast.

Vad ser du fram emot i vår?

3 reaktioner på ”Efterlängtade boksläpp våren 2019

Kommentera