En blommig tematrio

Det var ett tag sedan jag gjorde en Tematrio, men nu är det dags igen och den här gången söker Lyran efter titelblommor:

1. Rosens namn av Umberto Eco läste jag förra sommaren och jag måste nog säga att jag aldrig tagit så lång tid på mig att läsa en deckare. Men så är det heller inte bara en deckare utan också en filosofilektion och historiegenomgång av klass och därmed väldigt intressant! En hel del bläddrande blir det eftersom det dyker upp ganska många latinska citat, men också det älskar språknörden i mig.

Handlingen utspelar sig på ett kloster i Italien 1327 där en munk mystiskt har dött och den filosofiske William av Baskerville kallas för att lösa mysteriet tillsammans med sin lärling Adso. Det är dock ett knivigare mysterium än de från början trott och fler munkar hinner dö innan de är lösningen på spåren.

2. I magnolians skugga är första delen i Maurice Denuziéres serie Louisiana som utspelar sig före, under och efter det amerikanska inbördeskriget och precis som Borta med vinden som handlar om samma krig har Louisiana en stark kvinnlig personlighet i centrum; Virgine. Men där upphör likheterna, Louisiana är en släktkrönika och följer även de andra i släkten under Virgines leverne och efter hennes död. Kärlekshistorien är också helt annorlunda. Jag har plöjt serien många gånger och älskar den verkligen, Virgine är en fantastisk personlighet och det sägs att hennes ande fortfarande vandrar på godset Bagatelle – ett verkligt gods som Denuziére baserade sin berättelse på. Gissa vem som vill åka dit…?

3. Det blir en ros till för det är en så himla fin novellsamling, Salikons rosor av Astrid Lindgren. Den innehåller förutom Nils-Karlsson Pyssling och första kapitlet ur Mio min Mio också de flesta av mina favoritnoveller av Astrid Lindgren. Ingen rövare finns i skogen, Sunnanäng, Spelar min lind sjunger min näktergal och så Allrakäraste syster där namnet Salikons rosor är hämtat. Vackert, hemskt och sorgligt.

Kommentera