En förlorad värld – Evelyn Waugh

Ibland behöver man slippa undan verkligheten ett tag. Ibland behöver man sluta tänka och förlora sig i en värld som i sig själv inte finns längre, en drömvärld där till och med förfallet och livsproblemen är kantade med bladguld.

Då föreslår jag Evelyn Waughs En förlorad värld. Det är en bok som vältrar sig i den förlorade engelska aristokratins välstånd och dekadens, dess förfall och dess baksidor, deras huvudpersoners kärlek, sorglöshet och bitterhet. Vi får genom den enkla Charles Ryders ögon följa familjen Flyte, deras magnifika gods Brideshead och deras liv i London och på landsbygden. Charles nära vänskap med den dekadenta men problemtyngda Sebastian Flyte väver in honom i familjens nät, ett nät som han själv genom Sebastians syster drar allt hårdare åt.

Det är inte bara doften från den gamla engelska landsbygden, från suspekta absint-barer i London och Oxfords studentkvarter som är så fängslande med boken. Evelyn Waughs språkdräkt ger boken ett odödligt liv och inte bara låter läsaren lukta på atmosfären, utan förflyttar oss till den värld där förgängligheten, sjukdomen och föraktet är lika praktfullt tecknade som passionen, kärleken och vänskapen. Tro och begär blandas med hat, fattigdom med rikedom och frågor ställs som inte alltid får svar i bokens handling, och som kanske inte ska få det heller.

En förlorad värld är en mäktig bok, en sådan bok som man inte klarar sig utan att ha läst minst en gång i livet, och den rekommenderas varmt.

Kommentera