En försenad septemberlista

Oktober går mot sitt slut och jag inser att jag inte ens skrivit ännu om vad jag läst i september. Inte för att mängden är något att skryta om, inte heller har jag hunnit med att skriva något om någon av böckerna än. Två av dem grunnar jag fortfarande på och undrar om jag kommer att kunna förmedla något av alla de tusen tankar de gav upphov till (Norrlands svårmod och Vitsvit). En av böckerna var ett otroligt bottennapp (Mr. Mercedes). En av dem var en fin skildring av uppväxt och vänskap (Livets outgrundliga mysterier).

Och helt plötsligt har jag beskrivit hela septembers läsning.

Mr. Mercedes – Stephen King
Livets outgrundliga mysterier – Benjamin Alire Sanchez
Norrlands svårmod – Therése Söderlind
Vitsvit – Athena Farrokhzad

Vad resten av september gick åt till är nästan lite svårt att greppa, det är så mycket som händer. På skolbiblioteket pratar jag böcker dagarna i ända och på folkbiblioteket förbereds det för höstlovets alla aktiviteter. Jag försöker hålla lite koll på vilka som blir prisade i litteraturvärlden och råkade av en slump läsa en av böckerna som blev nominerade, just då (Rörelsen). Nu har jag läst en till (När hundarna kommer).

I slutet av september trillade det ut recensioner här på bloggen eftersom jag låg sorgligt efter i att skriva om de böcker jag läst, något liknande kommer hända i veckan och nästa vecka! Då är det september och oktobers böcker som jag tänkte skriva åtminstone några rader om.

Min läshög för september, då? Jodå, med bokbloggarmått mätt så är jag faktiskt ganska nöjd. Jag har läst 3 av 11 böcker och lämnat tillbaka ytterligare en till biblioteket som jag gav upp efter knappa 40 sidor (Will Grayson, Will Grayson var jag inte alls imponerad av trots att jag älskat andra böcker av författarna).

Jag skrev också om böcker som skildrar människor, och framförallt ungdomar, på flykt – en utmaning ursprungligen från bloggen Bläddra! Bläddra! Ett ämne som känns som att det blir mer och mer aktuellt ju längre hösten går mot vintern. Det händer så många fruktansvärda saker i både Sverige och resten av världen, men på många sätt har vi också fått se mycket godhet den här hösten. Jag tror det är viktigt att tänka på, mitt i allt mörker. Så vi orkar kämpa vidare.

Kommentera