En historisk tillbablick på sommaren

Under sommaren är historiska romaner ett vanligt inslag i min vardag. Denna sommaren var strandläsvädret så på topp att vi en dag fick åka från sommarstugan in till byn för att böckerna var slutlästa, både mina och min kärleks. Den gången fick jag med mig de två första böckerna i Vibeke Olssons serie om trettonåriga Bricken, Sågverksungen och Bricken på Svartvik.

9789173870580_large_sagverksungen_pocket9789173871617_large_bricken-pa-svartvik_pocket

Sågverksungen utspelar sig i Svartvik under våren 1879 när arbetarna på sågverken runt Sundsvall strejkade för att få bättre löner. Att strejka och gå hemma utan att arbeta är något Bricken och hennes familj aldrig tidigare hört talas om och arbetsmoralen strider mot orättvisan i att få så lite betalt för sitt arbete och mot viljan att ses som en riktig människa. Vibeke Olsson skriver som vanligt fantastiskt fint och jag älskade att följa med Bricken på hennes väg mot vuxenlivet. Det är ett stort ansvar som läggs på hennes väldigt unga axlar, samtidigt som hon fortfarande är så ung att hon har leken kvar i livet. Ibland blir det kanske lite tillrättalagt och lite väl snuttigt och fint men det här är en sådan fantastisk historieskildring att det inte gör så mycket. Till sommaren har jag tänkt läsa resten av böckerna i serien.

Inte alls lika förtjust var jag i Nordens herrar, tredje boken i Bernard Cornwells serie om 800- talets England som jag fortsätter att läsa mest för att jag nu en gång har börjat på den. Jag har svårt att sluta läsa en bokserie när jag väl börjat, och faktiskt är det också en intressant bit engelsk historia som kommer fram i de här böckerna. Jag skulle dock kunna säga en hel del mindre snälla saker om hur de här böckerna är skrivna, men hur det nu är så brukar jag läsa ut dem när jag väl börjat. Här och här har jag skrivit om de tidigare delarna.

9789170282232_large_nordens-herrar_pocket

4 reaktioner på ”En historisk tillbablick på sommaren

  1. Som sagt, jag ska läsa serien om Bricken, någon dag…

    Jag måste kolla om jag har någon del i den där andra serien.

Kommentera