En hondjävuls liv och lustar – Fay Weldon

Ruth är olycklig och missnöjd med sitt liv. Hennes man, Bobbo, har en affär med den mycket vackrare Mary Fisher och han är ärlig mot Ruth – för visst vet hon att ärlighet är viktigast? Bobbo tycker att Ruth borde förstå att han älskar henne, men han är kär i Mary och därför måste han vara med henne istället. När han till slut kallar henne för ”hondjävul” inser hon att ja, det är precis vad hon är. Och hon bestämmer sig raskt för att göra Bobbos och Marys liv till ett helvete.

Det är inte för inte Fay Weldon har kallats ”satirens drottning”. Hon är en mästarinna på att klä varje mening i ironins skarpa dräkt och att teckna hutlöst förlöjligande porträtt av människor som – helt ärligt – förtjänar det. Bobbo är mansgrisen personifierad och hans orimliga världsuppfattning är så banal att mina ögonbryn åker upp i hårfästet gång på gång under läsningen. Jag brukar gnälla högt på karaktärer när de är fåniga eller inte gör som jag vill, men jag finner helt enkelt inga ord.

Ruths hämnd är minutiöst uppbyggd och klaffar in i minsta detalj, hon nöjer sig inte med att göra livet surt för alla inblandade utan slänger ner dem i en verklig avgrund, en efter en. Det tragiska är att Ruth själv till slut försvinner, hon gör om sig själv för att kunna ta den slutgiltiga hämnden. Många som har läst boken har funderat  över hur aktuell den faktiskt kan vara idag med tanke på hur många år sedan det var sedan den skrevs. Kanske hade det inte skrivits en bok idag där hämnd uppnås med hjälp av att göra om sig, men jag tycker det finns tillräckligt och skrämmande mycket likhetspunkter med dagens samhälle för att det ska vara alldeles nog. Den känns inte fruktansvärt daterad i min mening, däremot är det en bok som underhåller mig hela vägen, som jag skrattar åt så jag får magknip å ena sidan och förfasas över å andra sidan. Det är verkligen underhållning på hög nivå.

Massolit, 2011 (nyutgåva)

Fler som har läst boken:

Bokbrus

Bokomaten

En full bokhylla är en rikedom

En bokcirkel för alla

Boktokig

Malin the writer.

0 reaktioner på ”En hondjävuls liv och lustar – Fay Weldon

Kommentera