En liten smula underbar – Dawn French

En liten smula underbar är Dawn Frenchs romandebut, en underhållande familjehistoria som är både sorglig och skrattframkallande. Den handlar om Mo, som ska fylla femtio och börjar undra vart livet egentligen tog vägen och när hon började se ut som sin mamma, om dottern Dora som hatar sin mamma och egentligen allting i allmänhet, om sonen Peter som känner släktskap med Oscar Wilde och om mormodern Pamela som finns till för alla lite då och då.

Jag gillar det, verkligen. Det är mycket igenkänningshumor och humor överhuvudtaget, men det är också en rå verklighet som då och då tittar fram – hur svårt det är att vara tonåring slår mig mest eftersom jag själv var där för inte så himla många år sedan. Den jag inte alltid tycker riktigt om är faktiskt Mo, för även om jag kan tänka mig hur svårt det kan vara att vara mamma till en krånglande tonåring förstår jag Dora mer än Mo när Mo inte dyker upp på hennes födelsedag.

Men jag undrar var pappan är i allting? Han befinner sig bara i utkanten och man får aldrig veta vad han tänker utan bara se honom genom Mos, Doras och Oscars olika ögon. En bild av en snäll och ganska menlös figur träder fram, men han får aldrig några karaktärsdrag och med tanke på hur färgstarka resten av familjen är hade jag gärna sett några kapitel även från pappans synvinkel, om än bara några korta. Det känns konstigt att få en så bred och djup inblick i en familj där en medlem utelämnas.

En liten smula underbar är ingen bok som ger mig några djupare insikter men det är en stunds verkligt trevlig underhållning och Dora är verkligen hjärtknipande igenkänningsbar.

Printz Publishing, 2011

Köp boken här eller här.

1 reaktion på ”En liten smula underbar – Dawn French

Kommentera