En thriller att sträckläsa – Innan helgen är över…

Efter tio sidor har jag gåshud. Kerstin L Hahn sätter i Innan helgen är över stämningen tidigt och historien om hur två systrar och den enes kille blir fast i en mardröm i en idyllisk sommarstuga är en gastkramande bladvändare. Hahn låter läsaren redan i första kapitlet veta att det är blod och död som kommer hemsöka berättelsen.

De passerar en död grävling som ligger vid sidan av vägen, med livet utspillt som en mörk fläck på asfalten.

Grävlingen är ett förebud, bara några rader senare smäller det när hastigheten är för hög och en joggare står mitt på vägen. Pojkvännen, som redan här visar upp otäcka tendenser, smiter från platser med två närmast hysteriska tjejer i passagerarsätet. Och knappt har de kommit fram till stugan förrän olyckan börjar jaga dem…

Mitt första intryck av Innan helgen är över var tveksamhet. Framsidan såg ut att komma från en bortglömd ungdomsthriller från slutet av 90- talet och historien kunde jag svära på att jag hört innan. Det var främst för att jag älskade Barnkolonin så mycket som jag faktiskt tog upp Innan helgen är över – och jag blev inte besviken. Innan helgen var över hade jag läst ut den, de sista gastkramande kapitlen klockan halv tre en lördagsnatt som sakta men säkert grydde över i söndagmorgon.

Det finns ett stråk av nittiotalsnostalgi i historien, inte minst i baksidestextens blinkning till hur Scream gör parodi på sig själv, långt innan Scary Movie (”I’ll be riiiight baaaack!”) – där Herman skämtar om att de, precis som i en klassisk skräckfilm, åker ut till en stuga alldeles själva och kommer vara döda innan helgen är över. Jag kramade ju populärkultur på andra halvan av nittiotalet som tidig tonåring och satt med kudden i knät både till Scream, Jag vet vad du gjorde förra sommaren och The Blair Witch Project. Innan helgen är över är ingen kopia på en skräckfilm, men den lånar det bästa från genren – inklusive jakten och twisten på slutet som Kerstin L Hahn gör olidligt bra. Jag kom på mig själv att nästan gny när jag läste. ”BARA ETT KAPITEL TILL”- devisen har aldrig känts mer användbar.

De sista sidorna gav mig alltså, minst sagt, andan i halsen men i eftertankens blekhet inser jag att det faktiskt inte var det spökliga som skrämde mig. Det var Herman, den närmast psykopatiske pojkvännen som blir mer och mer kontrollerande i sin iver att slippa undan ett straff för smitningen. Barn- och ungdomsböcker med spökhistorier fnns det gott om, Kerstin L Hahn har själv skrivit många av dem, men renodlade thrillers för tonår och unga vuxna är inte lika vanligt och Innan helgen är över hade varit tillräckligt skrämmande och nagelbitande även utan inslaget av spöken. Som så ofta är det människorna som skrämmer mer än spökena och i efterhand känns det spökliga islaget i det närmaste överflödigt. Ändå är Innan helgen är över det mest spännande jag läst på länge – jag förväntar mig alltid mycket av Kerstin L Hahn och blir aldrig besviken.

3 reaktioner på ”En thriller att sträckläsa – Innan helgen är över…

Kommentera