En till bokenkät

Bokenkäter är roligt. Återigen från Bokhora.

Senaste bokköp:
Har precis beställt The Host, The Hobbit, Människohamn och Madwoman in the Attic.

Senaste bibblolånen:
Hm, det var ett tag sedan… Jag läste Meredith Ann Pierces Mörkängel– trilogi i höstas, det var nog den… Sen har jag lånat en del fackböcker till plugget, men de är inte så roliga så jag skippar dem.

Senaste utlästa boken:
The Tales of Beedle the Bard.

Favorittidning:
Egentligen hade jag velat haft tid att läsa någon riktigt bra litteraturtidning, jag hänger med alldeles för lite vad gäller nya böcker och författare. Som det har sett ut de senaste åren har det inte funnits ens en minut över för något sådant, men jag har försökt att i alla fall läsa de tidningar som kommer hem i brevlådan ett par gånger om året från de organisationer jag är med i (Djurens rätt, Amnesty, SOS Barnbyar). Egentligen är väl Djurens rätt min favorit där, men med SOS Barnbyar följer ibland med brev från mitt lilla fadderbarn, och det är något som alltid är lika underbart roligt att få hem.

Plats där jag helst läser:
Det varierar otroligt mycket på var jag bor. Egentligen är väl min favoritplats rent allmänt någon jätteskön öronlappsfåtölj med mjuka armstöd där man kan gosa ner sig i flera timmar. Men när jag bodde i Växjö brukade jag på våren alltid sitta ute på gräsplätten framför min lägenhet, vid husväggen där vårsolen var helt underbar. I min förra lägenhet var min balkong min favoritplats för att läsa. Så, ganska varierande.

Så sorterar jag min bokhylla:
Som en manisk galning. Jag svarade tidigare på en utmaning om boksamlingar, och för att sammanfatta den så sorterar jag i första hand efter språk, skönlitterär engelska före svenska, utländska författare översatta till svenska, så svenska författare och efter det poesi, dramatik och facklitteratur. Inom språkdelen är böckerna placerade efter författare (efternamn) och flera böcker av samma författare enligt år. Tvångsmässigt, I know.

En bok som jag minns att jag läste när jag var liten:
Herregud, vilken bok minns jag inte att jag läste när jag var liten? Jag började min karriär som läslus när jag var väldigt liten, från nio- till trettonårsåldern läste jag enorma mängder Kitty-, Mary-Lou och Sprakfåle- böcker (Wahlströms röda ungdomsböcker). Men en av de två böcker som jag minns mest var nog Jorden runt på åttio dagar, som jag fick när jag var åtta eller nio och som introducerade mig till Jules Vernes värld. Jag lusläste varenda bok av honom som fanns på biblioteket den närmaste tiden… Den andra boken var Ringaren i Notre Dame, som jag fick när jag var åtta och som då lämnade ett enormt intryck på mig. Jag älskar den fortfarande.

Vilken bok i min bokhylla har jag ägt längst:
Av de böcker som fortfarande står i min bokhylla så är det nog antingen Ringaren i Notre Dame eller Jorden runt på åttio dagar. Sedan har jag barn-sago- och ungdomsböcker jag ägt längre, men de är nerpackade.

Vad ser jag mest fram emot att läsa i vår:
Oj… jag är så dålig på boksläpp och kommande böcker, har svårt att hålla mig uppdaterad. Men det får nog bli The Host. Förvisso släpptes den i höstas, men jag har inte läst den än och får hem den snart. Längtar!

Kommentera