Rädda Livet! – Erica Jong

”Hur ska jag rädda mitt eget liv?” frågade poeten.

”Genom att vara en dåre”, svarade Gud.

För alla som undrade hur det gick för Isadora Wing efter det öppna slutet av Rädd att flyga får svaret om de läser Rädda livet. Dock så måste jag säga att jag hellre rekommenderar eventuella läsare att sväva i ovisshet för i alla fall jag var inte ens hälften så förtjust i Rädda livet! som jag var i Rädd att flyga.

Isadora har bestämt sig för att skilja sig från Bennet, men det visar sig inte vara helt lätt efter åtta års äktenskap. Men mest handlar inte boken om just det utan om Isadoras berömmelse som hon fick efter att ha givit ut boken Candidas Confessiones, som mest verkar vara Rädd att flyga fast med en annan huvudperson – Candida – i Isadoras skepnad.

Förvirrande? Nja, lite, men mest är det faktiskt oengerande. Jag är inte påläst om Erica Jongs liv men Rädda Livet! känns mycket mer som en självbiografi, just eftersom Candidas Confessiones och Rädd att flyga verkar vara samma bok. Rädda Livet tar upp kändisskapets fram- och baksida, hur lätt det är att luras av ljusskygga företag och personer som vill sola sig i glansen och hur man egentligen släpper taget om någon när man inte riktigt vågar.

Visst finns ibland humorn och de skarpa iakttagelserna från Rädd att flyga även här, men de är få och dyker upp alldeles för sällan. Jag är inte alls lika engagerad i Isadoras liv och öde, jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det det är men kort och enkelt sagt är Rädda Livet! lite tråkigare än Rädd att flyga. Kanske jag också blev så besviken för att jag verkligen älskade Rädd att flyga och mina förväntningar var alldeles för högt ställda på uppföljaren. Läs den om du verkligen vill veta hur det gick, men man klarar sig lika bra utan, i min mening.

0 reaktioner på ”Rädda Livet! – Erica Jong

Kommentera