Ett kort nedslag i ALMA- prisets långa lista för 2019

ALMA- priset är en av vårens höjdpunkter i litteraturvärlden. Om jag inte känner till pristagaren sen tidigare ser jag alltid till att läsa minst en bok av hen – det var så jag upptäckte Meg Rosoff och Jacqueline Woodson och jag är så glad över det. Redan nu är den långa listan över de nominerade 2019 släppta och det är verkligen en lång lista – den innehåller över 200 namn. Jag tänker inte rada upp alla just nu men jag är väldigt sugen på att läsa något av alla som en läsutmaning nästa (eller varje?) år! Det är inte en så stor utmaning som det verkar. En hel del av författarna har jag redan läst, en del av de nominerade är organisationer, många är bilderboksförfattare och många av namnen är samma från år till år så den största utmaningen är i så fall första året. Just nu har jag dock tre utmaningar igång så det får vänta.

Författare och organisationer från många länder är representerade, vilket skulle göra det extra kul att ha detta som utmaning – en slags förlängning av Världsutmaningen som jag har just nu. Till exempel hittar vi författare från Azerbadjan, Bolivia, Färöarna, Georgien, Jordanien, Kina, Libanon och Taiwan i listan. Några av dem kände jag till, men de flesta har jag inte hört talas om. Jag tänkte dyka ner på några ställen i listan.

Från Australien hittar vi Randa Abdel-Fattah, som jag tänkt läsa så länge! Även Melina Marchetta, jag älskade Jellicoe Road och har inte läst någon annan av hennes böcker men tänker att hon kanske behöver skriva några fler böcker innan hon är en trolig pristagare? Från Finland nomineras Linda Bondestam och Maria Turtschaninoff, så otroligt roligt! Jag älskar Maria Turtschaninoffs böcker! Från Libanon/Belgien är Fatima Sharafedinne nominerad och från Jordanien Taghrid al-Najjar, många av mina arabisktalande ungdomar på bibblan älskar deras böcker (framförallt Sharafedinnes) och jag önskar att de fanns översatta till svenska (en finns, dock en barnbok). Hon är en stor författare på arabiska och översatt till flera språk så jag hoppas att något svenskt förlag kommer plocka upp hennes böcker! En av hennes ungdomsböcker finns på engelska (The Servant) den kommer jag nog läsa.

Från Storbritannien hittar vi Oliver Jeffers, en fantastisk bilderboksförfattare- och konstnär. Nominerade från Sverige är Eva Eriksson, Pija Lindenbaum, Frida Nilsson, Anna-Clara Tidholm, Thomas Tidholm och Ilon Wikland. Av dem hoppas jag kanske mest på Frida Nilsson eller Ilon Wikland.

Slutligen vill jag också nämna Jimmy Liao från Taiwan, som gör helt underbara bilderböcker, och Cornelia Funke från Tyskland som är en av mina favoritförfattare och som verkligen känns som en trolig och värdig pristagare med sin breda och fantastiska utgivning av barnböcker.

Vem hoppas du på?

Här hittar du alla nominerade.

Kommentera