Ett lysande sommarprat av Sara Danius

Så var det äntligen dags för Sara Danius att sända sitt sommarprat. Jag gissar att många med mig väntade på att få höra hennes version av de många och långa turerna kring Svenska Akademien efter att höstens #metoo nått även de finaste salongerna.

Jag kan inte tänka mig att någon blev besviken. Både Enligt O och Feministbiblioteket har sammanfattat sommarpratet mycket bra så jag kommer inte skriva så mycket om innehållet här. Men jag vill att ni, om ni inte redan gjort det, lyssnar på det på SR:s hemsida eller i valfri podd-app för ett mer lysande sommarprat har jag nog aldrig lyssnat på.

Sara Danius är saklig, kylig och oerhört välformulerad i sin berättelse om #metoo och jäv i akademiens korridorer. Något jag verkligen älskar är hur perfekta låtvalen är, skoningslöst och ofta humoristiskt understryker de varje poäng Sara Danius gör.

Så, lyssna. Inte bara för den specifika berättelsen om hur Svenska Akademien rasade utan också för det lysande exemplet på hur ett patriarkat fungerar, hur män håller varandra om ryggen, hur män reagerar när makten tas ifrån dem och hur mycket #metoo har påverkat. Under lyssningens gång kom jag att tänka på en artikel i New York Times under våren med rubriken In Nobel Scandal, a Man Is Accused of Sexual Misconduct. A Woman Takes the Fall.

Lyssna på Sara Danius.

Bild från Wikimedia.

2 reaktioner på ”Ett lysande sommarprat av Sara Danius

Kommentera