Fantasy, gastkramande spänning och svarta sällskap

9789129692648_200_svensk-synd_e-bokSommarens ungdomsbokläsning har verkligen bjudit på både det ena och det andra. Det började, strax efter sommaren faktiskt kommit någon gång där i mitten på juli, med att jag lånade hem den sprillans nya ungdomsboken Svensk synd av Martin Jern. Det var mitt första möte med författaren och jag hade inte läst något om boken innan så den var verkligen ett tomt blad. Ganska snart fylldes dock bladen med verkligt gastkramande spänning, med en mor och son som flyr undan en våldsam far och make och till slut hamnar i Ryd, en liten gudsförgäten håla någonstans i Sverige där en mystisk sekt har hela stan i sitt grepp. Tungt, mörkt och emellanåt med lite svart humor är nog bästa beskrivningen på den här boken.9789129688788_200_en-sekund-i-taget_e-bok

Ännu mer spännande var Sofia Nordins En sekund i taget och Spring så fort du kan, där ett just nu populärt grepp (världen har gått under på grund av ett virus) faktiskt tas till nya, höga höjder och lyckas hålla mig totalt fast i två hela böcker. Hemligheten torde ligga i att det inte bara är spänningen som fascinerar utan också mänskligheten och personporträtten, jag blir både rörd, upprörd och får en rad andra känslor för Hedvig, som i början av En sekund i taget försöker förstå och överleva när familj och vänner är döda. Det här kommer bli en av årets bästa ungdomsbokläsningar för mig, missa inte!

Mörk humor finns det gott om även i den nya serien Black Whisper av Charlotta Björnulfsson. Den placerar sig lite lägre på åldersskalan än de två ovanstående och är tänkt för mellanåldern, Hcg. Första och andra boken heter Svartkonst för opiercade och Dug eller dö och blandar lite övernaturligt med skolans och kärlekens vardag. Spännande, kul och kommer säkert läsas.

9789155260477_200_trolldomsakademien-eldhaxanTvå fantasy-böcker har också hunnits med, en på Hcu och en på Hcg. För de lite yngre kommer jag rekommendera Eldhäxan, första boken i en spinoff- serie på Legenden om Morwhayle – skriven och illustrerad av Peter Bergting. Serien heter Trolldomsakademin och i den får vi återigen träffa den oberäkneliga Malda, som nu mot sin vilja blir lärare på Trolldomsakademin. Fans av Morwhayle kommer säkert gilla! Men jag har inte bara börjat på nya serier, jag har fortsatt på några gamla också. Jadetronen är andra boken i serien om Temeraire, jag var inte lika förtjust i den som i Hans Majestäts drake men nog är det helt okej fantasyunderhållning och nog kommer jag fortsätta läsa 9789170892639_200_vargarna-i-vaggenserien.

Sist, men inte minst, läste jag en grafisk roman, skriven av Neil Gaiman och illustrerad/fotograferad av Dave McKean. Vargarna i väggen handlar om barns rädslor, om vuxnas ovilja att se dem och om vad vi gör när vi konfronteras med dem. Mycket bra, mycket suggestiv bok med en spännande kombinering av foton och illustrationer.

Fyra Hcg och fyra Hcu blev alltså lästa i Bokslukarpepp- utmaningen i sommar. Har du läst någon bra ungdomsbok?

1 reaktion på ”Fantasy, gastkramande spänning och svarta sällskap

Kommentera