Fantasyhelg: Demonprinsessan – Peter Bergting

Nåja, det är ju åtminstone helg snart och den här helgen fokuserar jag på ungdomsfantasy i bloggen – först ut är en recension av andra boken i trilogin Legenden om Morwhayle, första boken heter Häxmästaren och den har jag skrivit om här. Spoilers för första boken kan förekomma, men inte för andra.

Med vissa förbehåll tyckte jag verkligen om Häxmästaren och jag blev inte besviken på uppföljaren. I Demonprinsessan fortsätter Arteils och Maldas kamp mot Scurvley Briskit, han planerar att öppna den magiska malströmmen och därmed lägga Morwhayle i ruiner. Till sin hjälp har han häxor, en Malda som inte riktigt spelar rent och dessutom blandar sig både stäpptroll och älvor i saken.

Det jag verkligen gillar är att Peter Bergting balanserar  så väl mellan brinnande svärd, eldiga tal och humor och lättsamhet – det blir aldrig tråkigt och det är näst intill omöjligt att lägga boken ifrån sig. Framförallt gillar jag faktiskt humorn i berättelsen, fantasy kan annars ha en tendens att bli lite väl högtravande men här är det lika delar roligt som spännande och det gillar jag.

Första boken gjorde mig en aning brydd, man blev direkt inkastad i en historia där svaren gavs efter hand – i Demonprinsessan tillämpas samma grepp men den här gången är jag med på noterna och dessutom vet jag redan vilka karaktärerna är och det underlättar. Jag gillar att Malda får ta en betydande plats i rampljuset framför Arteil för hon är mycket mer spännande och har betydligt fler lager. Där Arteil mest spelar den förvirrade hjälten som inte riktigt når upp till förväntningarna är Malda en tvetydig figur som svävar någonstans mellan gott och ont och därmed är så mycket mer intressant. I Demonprinsessan vacklar hon visserligen över till det godas sida mer än i Häxmästaren men jag tycker ändå om att gott och ont inte är helt svart och vitt i Legenden om Morwhayle – inte bara när det gäller Malda utan de andra karaktärerna också. De flesta karaktärer har sin egen agenda och står inte helt fast med båda fötterna i något läger.

Dessutom gillar jag hur annorlunda alla karaktärer är, och hur de har särdrag som gör dem lätta att skilja åt och lätta att tro på. Jag har inte alls svårt att tro på fiendeskapen mellan älvor och sländor, hundar som blir varulvar och häxor som lejda lönnmördare. Jag älskar de små blinkningarna till klassiska fantasyattribut som förändrats aldrig så lite och jag älskar att Demonprinsessan är betydligt mörkare än Häxmästaren. De mörka krafterna samlas och det bådar gott inför tredje och avslutande delen.

Semic, 2012.

Köp den här eller här.

Swedish Zombie och Schitzoo-Cookie har också läst.

Håll utkik i bloggen, det blir mer Morwhayle och dessutom en intervju med Peter Bergting i dagarna!

19 reaktioner på ”Fantasyhelg: Demonprinsessan – Peter Bergting

 1. Jag är nog lite trög… men är detta alltså en fantasybok av en svensk författare? Som är en del i en serie, dessutom? Och det är en roman, inte en grafisk grej?

  1. Äsch det är kanske jag som förklarar dåligt – Peter Bergting är ju både författare och illustratör. Men ja, det är en fantasybok av en svensk författare som också har illustrerat boken – och andra boken i en serie. Och ja, en roman 🙂

   1. Wow! Det hade jag helt missat. Ser att de går som… ja, barnböcker blir det väl, på AdLibris. Men de här får jag nog ta och kolla upp. Ser att i alla fall den första finns att låna som e-bok 🙂

     1. Strömmande ljudbok? Haha, det vet jag inte ens vad det är. Är det en vanlig ljudbok? Och ljudböcker i alla ära, men Morwhayle är så fint illustrerade att det nästan vore synd att lyssna på dem!

    1. Ja, det står väl 9-12 på Adlibris tro jag. De går fort att läsa och är lättsmälta, men annars är de lika bra för vuxna tycker jag – som bra ungdomsböcker ju ofta är. Dessutom är Demonprinsessan (andra boken) mörkare än den första.

 2. Halloj, både Häxmästaren och Demonprinsessan ska finnas som epub och gå att låna på bibblan. Hoppas jag. Snackade med Bonniers förra veckan om att den skulle släppas samtidigt som Demonsessan, Även ljudboken ska finnas tillgänglig att låna även om man kanske måste prata med sitt bibliotek så de vet att den finns. Kolla gärna mer på facebook.com/morwhayle eller morwhayle.se Sen finns såklart alla novellerna som knyter ihop böckerna som gratis epub (kolla sajten).

  Hej hopp =)

  Peter

Kommentera