Fantasyhelg: intervju med Peter Bergting!

 

Peter Bergting är illustratör och författare och har nyligen släppt andra boken i fantasyserien Legenden om Morwhayle. Boken heter Demonprinsessan och den fortsätter där Häxmästaren slutade. Förutom att skriva och illustrera böcker och designa rollspel har han också tillsammans med Jens Lapidus gett ut den grafiska romanen Gängkrig 145. En mångsysslare med andra ord.

Peter berättar att han varit illustratör i 23 år – i hela sitt yrkesverksamma liv. På min fråga säger han att det är roligare att skriva, mest för att det fortfarande känns lite nytt även om han skrivit från och till under alla år – dock inte med någon tanke på att publicera.

–          Steget från översta lådan i skrivbordet till utgiven bok är ganska långt. Men nån artikel i en gammal Sinkadus om magiska böcker och sånt fick jag med.

Legenden om Morwhayle är din första (och andra) fullängdsroman, som du också illustrerat. Vilket kom först, bilden eller berättelsen?

–          Jag tänker nästan aldrig först. Det som kommer är oftast en känsla eller en mening, en replik, ibland en tydlig scen och så arbetar jag från det. Ibland kan jag bli otroligt inspirerad av helt bizarra saker, allt från ett klipp i en Disney film till tonartshöjningen i en sång och den känslan jag får just då vill jag gärna försöka förmedla själv i ord eller bilder fast i ett annat sammanhang.

Bland det jag gillar bäst i Morwhayle-serien är att det onda och goda inte alltid är helt svart och vitt och att karaktärerna är så levande. Vad tycker du är viktigt i en fantasyroman och har du några favoriter i genren?

–          Mina favoriter är ju klassikerna som var stora när jag växte upp, precis som Potter och Hungerspelen kommer vara störst för den här generationen. Jag gillar dystopier, gärna efter katastrofen-teman. Något som ofta dyker upp i mina egna böcker. Både Portent och Morwhayle är ju post-apokalyptisk fantasy i det att världen drabbats av en stor katastrof. Morwhayle lider ju av sviterna efter det stora magi-krigen som ödelade världen. Men mina egna favoriter …håll i dig: Jack Vance (Dying Earth), Harry Harrison (Stainless Steel Rat), Michael Moorcock (Stormbringer), Robert E Howard (Conan), Fritz Leiber (Fafhrd and the Gray Mouser), Tanith Lee (Don’t Bite the Sun), Ursual K LeGuin (Earthsea) osv osv osv…

Mångsysslare var som sagt ordet. Jag blev personligen oerhört förtjust när Rabén och Sjögren i höstas gav ut tre Astrid Lindgren- titlar i pocket – alla med omslag av Peter Bergting. Jag älskar visserligen även Ilon Wiklands omslag av Bröderna Lejonhjärta, Mio min Mio och Ronja Rövardotter men de nya omslagen är ocskå otroligt vackra – och kanske kan det också leda till att böckerna hittar nya läsare.

Jag passade på att fråga om det blir några fler Astrid Lindgren- omslag och svaret var förmodligen inte men det var inte helt säkert –  Peter menar att just de titlarna är liksom hennes fantasyböcker.

Min sista fråga var av ren nyfikenhet och det finns säkert fler med mig som vill veta: Kan du säga något om tredje Morwhayle-boken?

Svaret var glädjande.

–          Jag kommer skriva nya noveller som binder ihop de tre böckerna. Det finns även några trådar som inte kommer få plats som jag kommer släppa gratis på morwhayle.se och facebook.com/morwhayle.

Redan nu finns det gratis noveller på Peters blogg på Bokus och på morwhayle.se, på den sidan finns det också en hel del annat roligt som jag berättat om här. Glömt inte gå och in och kolla!

Peter berättar också att alla trådar kommer knytas ihop, från minsta lilla ekollon till häxmästaren och vad som egentligen lurar i demonsvärdet. Han säger att han har haft tid att fundera på mytologin och hur allt hänger ihop i tre år nu.

–           Jag har ju alltid haft hela storyn klar och det blir mer kärlek, tragik, magi och odöda. Allt som jag gillar =). Kanske blir det lite mer vuxet. Det är många som kommenterat att det egentligen kanske inte är en renodlad ”barnbok” och att vuxna har lika god behållning av den (kanske mer till och med). Semic har varit kanon för att hålla balansen där och min redaktör Johanna (som precis debuterat själv med vampyrboken Smittad – läs den!) har haft förmågan att peta hål rakt genom manuset där jag minst anade det. När vi började prata om trean så hade hon lite idéer om syskonen som jag inte alls tänkt på. Det roliga är att få skriva om Arteil och Malda  utan att skygga för att de är unga vuxna med ett komplicerat förhållande till varandra men även världen runt omkring den. Något som jag tror inte är så vanligt i den här typen av fantasy. Malda är ju en otroligt komplex karaktär med mestadels dåliga sidor men som man ändå gillar.

Jag vet inte med er, men jag är väldigt nyfiken på tredje boken. Läs mer om Peter här eller här, och missa inte den fina sidan morwhayle.se! Missa heller inte fantasyhelgens sista inlägg här på bloggen ikväll, då det blir boktips på hög.

Författarbilden lånad från Semic.

 

5 reaktioner på ”Fantasyhelg: intervju med Peter Bergting!

Kommentera