Fantasysommar: American Gods

0380973650Det var med stor förväntan jag öppnade American Gods. Ni vet, den sortens förväntan som bara åratal av väntande på en speciell bok kan medföra. Den sortens förväntan som hyllningar från alla möjliga och omöjliga håll oundvikligen skapar. Den sortens förväntan man har på en författare som, även om man bara läst en bok tidigare, vet att det kommer bli en favoritförfattare.

Den sortens förväntan som ofta är väldigt svår att uppfylla. Men jag börjar tro att Neil Gaiman är just en sådan sällsynt författare som skriver i guld vilken penna han än använder – och då har jag ändå bara läst Coraline  och nu, American Gods.

I American Gods är Shadow nyss utkommen från fängelset och möts av en dödsom: hans fru Laura har förolyckats. Utan något att förlora börjar han arbeta för den undflyende Wednesday, härförare i det krig som är under uppsegling i gudarnas USA. Den som är allra mest spännande i sammanhanget är Wednesday, för även om det ganska snart står klart vilken gud han representerar, är det ändå oerhört fascinerande att fundera på vem han egentligen är, vad han egentligen gör och varför han gör det. Det är inte mycket som är ensidigt i American Gods, och förutom ovissheten älskar jag alla mer eller mindre nedgånga karaktärer, bortglömda gudar och avdankade hjältar.

Jag gillar att American Gods blandar alla möjliga sorters varelser och gudar från alla möjliga sorters mytologier, ger dem en klädedräkt som visserligen är modernare men som ändå sticker ut från det samhälle vi lever i, och låter dem inta centrum och avkrokar av nutidens USA.

Och gör det trovärdigt, dessutom. Jag gillar kontrasterna i American Gods, för hur väl berättelsen än flyter på så finns de där. Kontrasterna mellan en utsliten arbetare i New York och en nykomling i ett sömnigt småstadssamhälle i Minnesota. Kontrasten mellan gamla gudar och nya gudar, människors tro förr och den nuvarande tillbedjan av gudomer som knark och TV.

Mitt i allt finns också språket. Neil Gaiman är en fantastisk författare som kan konsten att fängsla en läsare totalt. Jag älskade varenda stund av läsningen av American Gods och jag proklamerar härmed Neil Gaiman som en ny favoritförfattare.

3 reaktioner på ”Fantasysommar: American Gods

Kommentera