Feministisk läsning och klassiska kvinnor

Det har ekat tomt med läsutmaningar här på bloggen den senaste tiden men nu är jag hur pepp som helst på läsutmaningar igen och därför sparkas veckans första igång nu, den andra kommer i slutet av veckan. Det är Feministbibliotekets utmaning Klassiska kvinnor jag tänker hoppa på och som går ut på att läsa böcker av klassiska kvinnliga författare fram till Bokmässan.

klassiskakvinnor2

Feministbiblioteket har också, tillsammans med Ebba Witt-Brattström, Karin Olsson, Anna Wåglund och Mia Latvala sett ut en feministisk litteraturkanon och om man läser fem böcker varav tre är från den, är man med om en utlottning av ett bokpaket. Läs mer här.

femlitt-1

Det finns många böcker i den feministiska litteraturkanonen jag tänkt läsa länge, och många jag blivit nyfiken på nu. Jag tänker inte sätta en maxgräns utan läsa så många böcker jag hinner, men min minimigräns för utmaningen kommer vara sju böcker, alltså en i månaden fram till Bokmässan. Jag tänker blanda skönlitteratur och facklitteratur, då och nu och världens länder och de böcker jag tänkt läsa (minst) är:

Till försvar för kvinnans rättigheter – Mary Wollestonecraft (1792, facklitteratur, England)
Pennskaftet – Elin Wägner (1910, skönlitteratur, Sverige)
The Feminine Mystique – Betty Friedan (1963, facklitteratur, USA)
Backlash – Susan Faludi (1980- tal, facklitteratur, USA)
En halv gul sol eller Lila hibiskus – Chimamanda Ngozi Adichie (nutid, skönlitteratur, Nigeria)
Vilda svanar – Chang Jung (1900-tal, skönlitteratur, Kina)
Den nya kvinnostaden – Nina Burton (0-nu, facklitteratur, hela världen. Visserligen inte en klassisk kvinnlig författare men likväl om klassiska kvinnor)

Jag ville gärna få med böcker både från första och andra vågens feminism och böcker som kompletterar de jag redan har i hyllan och har läst (bland andra Det andra könet, Under det rosa täcket och Hatet).  Har du tips på omistlig feministisk litteratur jag borde läsa eller har har tips på feministisk litteratur från de världsdelar jag missat (Oceanien och Sydamerika), hojta till i kommentarsfältet! Chansen finns att jag läser betydligt mer än det här.

4 reaktioner på ”Feministisk läsning och klassiska kvinnor

Kommentera