Filmklassiker ikväll (inatt)

Ikväll, eller snarare inatt, går det ett antal bra filmer på TV och frågan är om man ska orka stanna uppe för att se dem, jag jobbar ju trots allt imorgon igen men börjar inte förrän tio på morgonen.

00.40 börjar Mississippi brinner på femman, en film jag inte sett på många, många år men vad jag minns är riktigt bra. Två FBI-agenter, spelade av Willem Dafoe och Gene Hackman, utreder mordet på tre rättskyddsaktivister i det amerikanska södern på 1960-talet, i ett litet samhälle präglat av rasism och Ku Klux Klan. Baserat på en sann historia.

00.45 går Mannen som kunde tala med hästar (The Horse Whisperer) på fyran, en bra film som i och för sig är baserad på en ännu bättre bok av Nicholas Evans. Den är sorglig som få och även om jag inte varken har sett filmen eller läst boken på länge heller minns jag att jag grät floder i alla fall när jag läste boken. Den handlar om Grace som råkar ut för en hemsk olycka tillsammans med sin bästa vän och sin häst Pilgrim. Vännen dör, Grace förlorar halva sitt ena ben och Pilgrim blir så psykiskt skadad att ingen kan komma i närheten av honom längre. Grace är på väg att ge upp men hennes mamma vägrar, och tar med sig Grace och Pilgrim till Tom Booker, en hästviskare som hon tror kan hjälpa Pilgrim och Grace tillbaka till livet igen.

Sist men inte minst går Mitt Afrika på TV3 vid 02.30. Jag har varken sett filmen eller läst boken men jag är nyfiken på den. Den är baserad på Karen Blixens självbiografi om hennes tid i Afrika.

Är det någon som har sett Mitt Afrika och vet om den är värd att stanna uppe för? I och för sig tror jag att jag kommer somna även med föresatsen att vara vaken, men pröva går ju. Jag har både Eldbärare och The Little Stranger att roa mig med under tiden. Åtminstone ska jag kika på Mississippi brinner, jag har inte sett den på säkert tio år men vad jag minns är den fantastiskt bra.

Kommentera