Finding Audrey

Audrey går helst inte utanför dörren. Helst träffar hon inte folk överhuvudtaget. Även i hemmet skyddar hon sig mot omvärlden med mörka solglasögon. Omvärlden är kall, falsk och vill henne illa.

9780857534583_200_finding-audreyÄnda sedan oskrivna traumatiska händelser fick henne att söka skydd bakom solglasögonens mörker är det här Audreys tillvaro. Panikkänslor, så hon får så fort någon form av närhet eller okänd situation uppenbarar sig följer de efter.

Vad har Audrey varit med om? Kanske får vi veta, kanske inte. Men i den här historien är det inte förövarna som står i fokus. Det är Audrey som är grejen. Audrey och hennes familj, som är så udda och drivna till sin spets och samtidigt så normala. Alla försöker förstå Audrey, alla försöker hjälpa men vet inte riktigt hur. Mamman förlitar sig i sin desperation till glassiga tidningsframsidor med rubriker som: ”så vet du om ditt barn spelar för mycket dataspel! Tio punkter att känna igen!” Det är brodern som får ta den största smällen, och honom gillar jag nästan lika mycket som jag gillar Audrey. Äntligen, ett nyanserat porträtt av en spelnörd!

Jag hade gärna sett mer av brodern, och mindre av broderns kompis Linus som nästlar sig in i Audreys liv och tar lite för stor plats. Det är för mycket kille-räddar-tjej-stereotypt och det är synd, för boken har potential att vara så mycket mer. Men förutom det är Finding Audrey av Sophie Kinsella en viktig bok, rolig och sorglig och alldeles underbar.

Finding Audrey har nyss givits ut på svenska med titeln Var är Audrey? Du hittar den här och här.

Andra som läst och bloggat: Mitt bokliga liv, Prickiga Paula, Sofies bokblogg, Fantastiska berättelser, Bam tycker (finns spoilervarningar i inlägget), Sagan om sagorna.

8 reaktioner på ”Finding Audrey

    1. Jag har bara läst en av hennes böcker, Twenties girl, men den gillade jag. Även om de böcker hon vanligtvis skriver inte tillhör min favoritgenre.

  1. Det här verkar ju intressant, men jag har inte kollat närmare på den pga författaren. Vilket kanske helt är grundat på fördomar, eftersom jag inte ens har läst något av Kinsella.

    1. Jag hade också lite fördomar… Jag har inte läst till exempel Shopaholic-serien eftersom jag tror att det är alldeles för långt ifrån det jag gillar men däremot har jag läst Twenties girl och den gillade jag faktiskt. Så det var inte jättelångt steg att ta upp den här boken och den är väl värd det! (om en bortser från att det är lite för mycket vit riddare av alltihop men en kan väl inte få allt…)

Kommentera