Fingersmith – Sarah Waters

Sue är född och uppvuxen bland ficktjuvar och skurkar i 1800- talets London och det är det enda liv hon vet av. När hon vid sexton års ålder invigs i en komplott för att stjäla en ung flickas arv och liv, ger hon sig i det med få betänkligheter. Vad hon inte vet är att de hemligheter som omger Maud Lilly på Briar är större och mer invecklade än hon först anar, och även innefattar henne själv. Hennes öde är sammanlänkat med Maud på ett sätt hon aldrig hade kunnat tänka sig, och komplotten tar en farlig vändning i en oanad riktning.

Om jag trivdes i Sarah Waters efterkrigstids- London, så älskar jag att vandra på gatorna i hennes viktorianska London, följa med ut till godset Briar och mysa åt traditionerna, kläderna och miljöerna som är så lätta att se framför sig. I början är det just också det – mysigt, med en smula spänning och äventyr och framförallt intressanta karaktärer i Sue, Gentleman, Mr Ibbs och den gåtfulla Maud Lilly. Efterhand, när komplotten och planen börjar ta vägar Sue inte hade förutspått, blir den också psykologisk och nervkittlande spännande. Sues vistelse på mentalsjukhuset ger precis en så fasansfull, instängd känsla som Sue verkar ha och de sista kapitlen är väldigt spännande.

Karaktärerna lämnar en hel del åt tanken, det är inte alltid självklart varför de gör som de gör och hur de tänker. Med tanke på vilken tid de lever i är det intressant att tänka sig vad det är som driver dem, vad de egentligen har för relation och varför allting är så mycket höljt i mystik.

Ja, ni fattar. Jag gillar. Nästa Sarah Waters som står på tur är The Little Stranger, jag ser verkligen fram emot den!

0 reaktioner på ”Fingersmith – Sarah Waters

  1. Det här är nog den Sarah Waters-bok jag har hört/läst absolut minst om, men den verkar vara väldigt bra. Hamnar garanterat på att läsa-listan!

    Det ska bli intressant att se vad du tycker om The Little Stranger. Jag läste själv klart den för någon vecka sen, ska recensera så snart jag får tid. Och jag gillade väldigt mycket, måste jag säga.

  2. Det här är min favorit av Waters, då skall dock nämnas att jag ännu inte läst Främlingen i huset.

    Av hennes böcker är det egentligen bara en som jag inte tycker var helt lysande och det är ”Livstråden” som jag blev lite besviken på.

Kommentera