Fiskarmännen – Chigozie Obioma

Jag hade förmodligen inte läst Fiskarmännen om den inte gått via Radioföljetongen, en av mina absoluta favoriter bland poddar och radioprogram. Många är gångerna jag tänker att jag gärna vill läsa böcker som utspelar sig i, eller är skrivna av författare från länder utanför Europa eller Nordamerika. Oftast håller jag mig i min egen bekvämlighetszon men Radioföljetongen är en av de saker som hjälper mig att komma ur dem.

Fiskarmännen hör inte alls till den typ av böcker jag brukar läsa, men ändå har den några drag av klassisk saga som gör att jag tycker om den, där huvudpersonerna – tre bröder – ger sig ut på ett slags äventyr och faller av stigen en efter en. Stundals tycker jag om det, stundtals blir det för mycket av en skröna för mig. Det är en sorglig historia, men uppläsningen av Hans Moseson ger boken en snudd av humor och lättsamhet som jag inte tror att jag märkt av om jag hade hållit boken i min hand.

Fiskarmännen påminde mig om vikten av att läsa utanför sin bubbla, att ta till sig berättelser från alla delar av världen och vilken förståelse och insikt det ger. Även om den inte kommer bli en favorit så tyckte jag ändå, just stundals, om den. Brödernas vänskap är fint skildrad, likaså krocken mellan det gammalmodiga och det moderna.

Det går inte längre att lyssna på Fiskarmännen via Radioföljetongen men mitt tips är ändå att följa Radioföljetongen via din poddapp (jag använder PodcastAddict), då får du en notifikation när en ny bok släpps och kan även ladda ner avsnitten offline, alla på en gång. Det är oftast riktigt bra böcker och mycket bra inläsningar.

Vill du läsa pappersboken går den att köpa via Adlibris eller Bokus.

Andra som läst: Boktokig, Vargnatts bokhylla, Bloggbohemen.

2 reaktioner på ”Fiskarmännen – Chigozie Obioma

Kommentera