Flimmer – Anne Holt och Even Holt

Sara Zuckerman är en världsberömd läkare och kardiolog som slagit sig till ro på Grinis universitetssygehus i Oslo. Hennes ställning börjar dock vackla när två av hennes patienter dör strax efter att de fått en pacemaker installerad. Inte långt efter dyker en blodig pacemaker upp i Saras rockficka, och hon börjar tillsammans med underläkaren Ola undersöka om patienterna dött av allt annat än naturliga orsaker.

Flimmer är en deckare, eller kanske snarare en spänningsroman, som för en gångs skull är befriad från den alkoholiserade kommisarien jag är så trött på och istället presenterar två läkare i huvudrollen som likt två Robert Langdon inte vill koppla in polisen utan tänker lösa det själva. Det är befriande med lite annorlunda karaktärer i deckarhuvudroller och både Sara och hennes kompanjon Ola är sympatiska.

Det är spännande hela boken igenom och det är svårt att lägga den ifrån sig. Men det lutar också lite för mycket åt det storhetsvansinne alldeles för många deckarförfattare lider av: om inte huvudpersonen är polis ska det helst vara någon högt uppsatt och kunnig person och allrahelst ska det vara en så stor katastrof som möjligt i antågande, om inte jorden är hotad så ska världens största företag krascha hela den amerikanska börsen. Eller liknande. Spännande i all ära, men jorden behöver faktiskt inte gå under för att det ska vara spännande.

Piratförlaget, 2011

Kommentera