Folk med ångest och när allt blir för mycket

Fredrik Backmans nya roman börjar på det väldigt typiska Fredrik Backman- sättet: stökigt, humoristiskt, en smula dramatiskt och väldigt kärleksfullt.

Det blir mörkare ganska snart. Folk med ångest är någon slags komedi, men med bittra undertoner och svarta hål av depression och utsatthet. När en fullständigt osannolik kombination av människor stängs in i en lägenhet på visning under ett bankrån som blev ett gisslandrama, kan det inte bli så mycket annat.

Fredrik Backman ser ibland rakt igenom samtiden, utan att göra det på ett svårt och krångligt sätt. I de stunderna älskar jag Folk med ångest, gråter nästan en liten tår över de som har sina känslor så djupt begravna att de inte kan komma åt dem annat än med fumliga gester och fyrkantiga ord. De människorna, ofta äldre män men ibland också högt uppsatta kvinnliga chefer, skildrar Fredrik Backman vackert och varsamt, utan att det blir klyschigt även när det borde vara det.

Folk med ångest tangerar både pusseldeckarmysteriet, polisromanen, farsen, diskbänksrealismen och sorgeskildringen. Den är, i sina bästa stunder, väldigt genomtänkt och välskriven. Tyvärr är den ibland också överdrivet sentimental och upprepande. Det finns fina skildringar här, men efter ungefär halva boken började jag önska mig en hårdare redaktör för att skala bort det översta lagret av metaforer, snyftskildringar och krångligt uppbyggda meningar. Fredrik Backman skulle behövt döda massor av darlings, och det känns som att förlags- och redaktörsarbetet med den här boken kollapsat fullständigt. Allt det som i rätt mängd träffar rakt i hjärtat, blir vid överdriven mängd bara tjatigt. Hade Folk med ångest varit ungefär 75 sidor kortare hade jag älskat den.

Forum, 2019.

Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Fler som läst: Bokblomma, Enligt O, och dagarna går, romeoandjuliet, just nu just här, Ylvas läsdagbok, Bokugglor, Porten, Johannas deckarhörna, hyllan, Vargnatts bokhylla, Bims blogg, CRM Nilsson, Lottens bokblogg, Bokblomma.

Kommentera