Förra veckans tematrio om familjen och släktkrönikor

Förra veckan handlade Lyrans Tematrio om familjer och hon vill att vi berättar om tre släktkrönikor vi har läst eller vill läsa. Hurra, säger jag som älskar släktkrönikor! Här är två av mina favoriter i genren och en jag inte läst ännu:

1. Jag har säkert tidigare berättat om min förtjusning för historier om den amerikanska södern och det amerikanska inbördeskriget och eftersom det är en stor svaghet i mitt läsintresse börjar vi med en släktkrönika därifrån. Louisiana av Maurice Denuzière utspelar sig före, under och efter inbördeskriget och är visserligen främst centrerad kring släktens mest färgstarka personlighet Virgine men handlar också om hennes efterlevande. Som vanligt i släktkrönikor från den här tiden och platsen finns det ett plantage/gods som har stor betydelse i berättelsen, i det här fallet heter det Bagatelle och det sägs att i dess salar vandrar fortfarande anden av Virgine kring. Jag rekommenderar den varmt! Serien består av:

  1. I Magnolians skugga
  2. I stormens spår
  3. När dagen åter gryr
  4. Den nya tiderns barn
  5. Arvtagarna på Bagatelle
  6. Gryning över Bagatelle

2. Czardas är en släktkrönika i två delar av Diane Pearson, De gyllene åren och Förändringens vindar. Jag läste den för många år sedan så jag minns inte mycket av själva historien men jag tyckte den var fantastisk. Den utspelar sig i Ungern, jag minns inte exakt när men någon gång på 1800- talet eller tidigt 1900- tal och följer en relativt rik släkt, framförallt deras döttrar, och deras försök att hålla ihop familjen under svåra år.

3. En bokserie som jag ännu inte läst men är väldigt sugen på att läsa är Sagan om Isfolket av Margit Sandemo (Ja, Tella jag vet, jag ska 🙂 ) Det som lite skrämmer mig är själva omfånget, inte mindre än 47 böcker om jag inte har helt fel för mig. Beskrivningen fascinerar mig verkligen, Isfolket är en släkt som sägs stamma från Tengel den Onde vilken sades ha sålt sin själ till Djävulen, och hans arv visar sig hos några utvalda i släkten. Berättelsen handlar om hans efterlevande och deras kamp mot det onda, men också om deras liv. Släktkrönikan börjar på 1500- talet och utspelar sig på 1900- talet och någon gång kommer jag ta mig tid, jag vet bara inte när ännu.

Kommentera