Frallan räddar världen – Sara Ohlsson och Lisen Adbåge

Frallan heter egentligen Fransesca, men det är det ingen som säger. Frallan bor tillsammans med sin mamma men på sommarlovets första dag ska Frallan vara hos mormor. I Frallan räddar världen ligger hela sommarlovet framför Frallans fötter, en tid som känns oändlig när man är sju år. Frallans huvud är fullproppat av saker hon vill göra – pussla, bada, spela fotboll och gräva ett hål i marken.

Frallan räddar världen är andra boken om Frallan, skriven av Sara Ohlsson och alldeles underbart illustrerad av Lisen Adbåge. Jag älskade första boken om Frallan, Frallan är bäst, och brukar rekommendera den som fin högläsning för förskolor, förskoleklasser och förstaklassare. Frallan räddar världen är kanske lite spretigare, det finns så många ämnen Sara Ohlsson vill ta upp – som att rädda djur, plocka skräp och göra sig illa. Samtidigt gör det inte så mycket, för ibland är det just så där mycket som far genom huvudet på en sjuåring, allt samtidigt.

Det som är så fint med böckerna om Frallan är att de utgår från barnets perspektiv, hela tiden. Vuxna blir på det här sättet lätt lite lustiga och fåniga och som en extra nivå ger det en, som vuxen, lite perspektiv att läsa om sig själv på det här sättet. Frallan är insiktsfull på ett sätt som bara barn vara, samtidigt som den sorglösa leken är det viktigaste. Det är humor och allvar precis i balans. Lisen Adbåges illustrationer ackompanjerar berättelsen otroligt fint – och jag älskar hur verkliga alla känns, som riktiga människor och inte som perfekta långsmala kroppar. Böckerna om Frallan är ett mästarsamarbete.

Det är så dumt det där med världen. Att den håller på att gå sönder för att vuxna inte tänker sig för. Det är också dumt att det bara verkar vara barn som bryr sig om att städa och laga den.
En gång råkade jag tappa ut en hel låda med lego på golvet i köket. Då fick jag plocka upp varenda bit själv.
 – Man får städa efter sig själv, sa mamma. Såna är reglerna.
”Såna är reglerna” är ett av mammas vanligaste uttryck. Det betyder att hon vet saker för att hon är vuxen och man ska göra som hon säger.
Jag tycker att det ska finnas regler för vuxna, så att de också måste plocka upp efter sig och hjälpa till att rädda världen.

Frallan räddar världen är en fin berättelse om sommarlovets första dagar och en underbar bild av hur det känns att ha hela sommaren, eller kanske livet, framför sig.

Lilla Piratförlaget, 2018.

Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Fler som läst: Barnboksfamiljen, Agnes bokblogg, Barn- och ungdomsbokbloggen, romeoandjuliet, Bokohoj, Sofies bokblogg, Boklus.

Kommentera