Fredag på bokmässan: politiska bilderböcker, om datorspel och böcker och när naturen slår tillbaka

Fredagen inleddes med ”Den politiska bilderbokens återkomst” där Ellen Ekman och Elin Johansson berättade om sina böcker Veckan före barnbidraget och Hemma hela sommaren, och Uje Brandelius och Clara Dackenberg om son bok Hemma hos Harald Henriksson. Kalle Lind som var moderator berättade om den proggiga barnboken på 70- talet och frågan kom upp vad som gör en bilderbok politisk. Brandelius menade att hans bok var uttalat politisk samtidigt som det politiska aldrig finns i texten eller bilden utan befinner sig i mellanrummet – i den vuxna läsarens tolkning snarare än barnets. Elin Johansson menade å andra sidan att de inte egentligen är politiska då de beskriver en vardag för många – men att de blir de i och med att de finns. Och vad är politisk egentligen?
De pratade också om förhållandet mellan bild och text – det fina med bilderböcker! Jag rekommenderar verkligen att läsade här tre fina böckerna.

Höjdpunkten för fredagen var ”Dataspel – bokens räddning eller undergång” med Helena Dahlgren och Effie Karabuda. Det var ett fint samtal där frågan i rubriken besvarades enkelt av Helena med att en inte behöver ställa fiktiva världar mot varandra. Har man inlevelseförmågan att ta sig in i en fiktiv värld är det jättebra, då ska man inte säga att spel är sämre än läsning. De kompletterar varandra. Har man förmågan att fly in i fantasi i spel kan man bli en bra läsare också.
Helena Dahlgren har skrivit boken Ödesryttarna, baserat på spelet Star Stable, ett enligt Effie Karabuda tungt fantasyspel med ett inkluderande onlinecommunity som inte tas på allvar för att det är tjejer som spelar.
Moderatorn ställde frågan till publiken om de någon gång sagt till sina barn att de spelar för mycket och medhållet var stort. Ingen hade däremot sagt åt sina barn att de läser för mycket. Det är talande. Spelens status behöver höjas och jag tror Effies bok kan hjälpa till med det!

På fredagen lyssnade jag bland annat också på ”Naturen slår tillbaka” med Madeleine Bäck och Mats Söderlund, mycket spännande om naturen som en egen person i berättelsen och folksagan som källa. Finns det en spricka mellan stad och land som gör att vi blir mer främmande för naturen – och kommer det då ännu fler skildringar av naturen som otäck? Eller handlar det om att hitta våra rötter när vi är på väg bort från dem, om förlorad kunskap om folktro? Måste vi återupprätta vår relation till naturen?

Helena Dahlgren och Effie Karabuda.

Dagens kjol.

Följ mig på Instagram för mer bilder, på @eliandbooks.

Kommentera