Fredagsläsning och viktiga grejer

Ibland tycker jag det känns som att veckorna bara flyger förbi. Swosh och så är det fredag igen. Måste vara för att jag har ett så roligt jobb.

I helgen ska jag ägna mig åt studier, knappt en månad och sedan kommer jag vara studiefri för en lång tid framåt, förhoppningsvis med två ytterligare examen i bagaget. Den ena uppgiften, den jag verkligen brinner för, är den om bilderboksteori och mer specifikt om hur olika bilderböcker gestaltar ensamhet och utanförskap i text och bild. Det är också den uppgiften som förhoppningsvis kommer ge mig min magisterexamen i litteraturvetenskap.

Men det var inte det som var dagens viktiga. Dagens viktiga hittar du hos In Another Library som skriver klockrent om varför det är så viktigt att diskutera den (så ofta) frånvarande feminismen i fantasy och det (tyvärr så ofta) närvarande sexuella våldet i samma genre. Lite mer om genus och fantasy kan du läsa från min fantasysommar förra sommaren, här. Under helgen blir det också mer fantasy, mer specifikt ska jag skriva om en bokserie av en av mina stora hjältinnor bland fantasyförfattare och just en sådan som inte faller i fällan att använda sunkiga könsroller och låta det dåvarande och nuvarande patriarkatet bestämma reglerna för en påhittad värld. Japp, det är Lene Kaaberbøl det handlar om.

Om jag får lite tid över i helgen ska jag börja läsa Ian Banks Getingfabriken.

Vad läser du?

Kommentera