Fyra boktips på D!

I förrgår rivstartade jag alfabetsutmaningen med ABC, idag är det alltså dags för D.

Dracula är en omistlig bok för vampyrälskare. Inte bara för att det är en klassiker, utan också för att den är så bra! Det här är dessutom en riktigt snygg inbunden upplaga i mörkrött (mörkare än på bilden) med text i relief.

En annan klassiker är Drottningens juvelsmycke. Carl Jonas Love Almqvist är en favoritförfattare och just den här tycker jag är en av de bästa böcker som någonsin skrivits. Tvillingtematik, mystik och ond bråd död nedskrivet med ett fullständigt fantastiskt språk och den evigt undflyende Tintomara i alltings mitt.

Jag älskar böcker om indianer, och Michael Blakes Dansar med vargar är inget undantag. Som de flesta böcker om indianer är den både grym och sorglig – men den är också väldigt bra.

Drood är ytterligare en sån där härligt mörk och dyster bok (tegelsten!) som utspelar sig i det Dickenska Londons övre och undre värld – framför allt den undre, något som berättaren Wilkie Collins kallar ”London Undertown”. Mystiskt, emellanåt ganska vidrigt och absolut fängslande!

11 reaktioner på ”Fyra boktips på D!

 1. Du hade många på D. Jag får slänga ihop några också.

  * ”Djävulsbibeln” av Richard Dübell
  Den utspelar sig i Böhmen (en del av nuvarande Tjeckien) på 1500-talet.

  * ”Det hände i Kenya” av M.M. Kaye
  En spänningsroman, som (förstås) utspelar sig i Kenya.

  * ”Den befjädrade ormen” av Hans Alfredsson
  Den handlar om hur två indianer lyckas driva i land vid Frankrikes kust redan på 1000-talet.

 2. Vad härligt att du gör den här utmaningen förresten! Kul att läsa. Jag ska nog också köra den, men väntar nog tills de 28 recensionsdagarna är över, annars kanske det blir lite mycket på en gång, med två sådana mastodontprojekt…

  1. Just det, såg att du skulle ha recensioner varje dag, kul 🙂 Tyckte det var en rolig utmaning, tycker absolut du också ska göra den sen!

 3. Dansar med vargar har jag inte läst, visste inte ens att det var en bok, men jag har sett den. Och mycket bättre än så blir väl egentligen inte filmer. Så jag gissar att boken var riktigt bra.

  1. Åh, filmen är fantastisk den också! Boken är ungefär lika bra, skulle jag säga. Absolut inte sämre, men det är en väldigt bra adaption. Kanske att boken är lite annorlunda, det var väldigt länge sedan jag såg filmen. Men gillar du filmen tror jag säkert du gillar boken också!

 4. Jag har precis börjat läsa Dansar med vargar! Jag har haft den stående i bokhyllan ett tag men nu har jag äntligen börjat med den, hittills är den väldigt bra! 🙂

 5. Har du fler indiantips? Har bara sett filmen Dansar med vargar men tror nog att jag skulle tycka om boken också.

  1. Boken är jättebra! Ja, det finns ju alltid klassikern Den siste mohikanen, men det finns också flera mer dokumentärlika böcker som är helt fantastiska, som Jorden skall gråta och Jag begravde mitt hjärta vid Wounded Knee. Sorgliga och hemska, men bra.

Kommentera