Gemenskapen och läsningen

De senaste två veckorna har för mig varit en snurra av barnböcker, barnbibliotek och läsfrämjande. Det här blir det sista inlägget jag skriver om ämnet – för tillfället – då jag känner att bloggen behöver lite bredd också. Men jag har läst ikapp bloggar den senaste tiden och ett av inläggen var Skuggornas biblioteks svarBoktimmes tematisdag: Om varför det är viktigt att läsa. Detta vill jag gärna spinna vidare på.

Skuggornas bibliotek skriver att en given invändning är att många vill umgås med riktiga människor eller uppleva saker själv, och även om jag förstår poängen så vill jag också debattera argumentet för en av de finaste saker jag vet är att umgås genom läsning. På sommaren sitter jag och min kärlek väldigt ofta, i princip varje dag på semestern, på altanen i sommarstugan och läser. Sällan samma bok, men vi läser tillsammans. Det är fint. Det är inte alls samma sak som att sitta och läsa själv, även om vi inte alltid pratar om läsningen efteråt.

Jag jobbar delar av min tid på ett integrerat folk- och skolbibliotek. Där är frågan om läsning något vi brottas med i princip varje dag och ibland, ibland ser jag ungdomarna sitta och läsa i soffan på biblioteket. Flera stycken. Tillsammans.

För att inte tala om de riktigt små barnen. Ofta har vi förskolor på besök och då är högläsningen ett vanligt återkommande inslag. Att säga att barnen och föräldrarna umgås när de läser tillsammans är nog egentligen en underdrift. Jag tror faktiskt att just där, där finns en av läsningens viktigaste funktioner idag. Det är jätteviktigt att läsa för att främja språkutvecklingen (och det gör läsning!) men jag tror också att det är viktigt att läsa just för att umgås. Både föräldrar och bibliotekarier jag känner kämpar idag med att barnen vill använda paddor, mobiler och datorer hela tiden och inte vill läsa. Det finns rapport på rapport som säger att barn som blir lästa för blir läsare själva och barn som läser klarar sig bättre i skolan – i alla ämnen. Barn som läser får en möjlighet till så många fantasivärldar som det finns böcker. Läsning är viktigt. Läsning kan vara ens helt eget men läsningen kan också vara en oerhörd gemenskap. Det tror jag är viktigt.

Kommentera