Generation Loss – Elizabeth Hand

Generation Loss rör sig någonstans i gränslandet mellan thriller, småstadsskildring och deckare, det är lika svårt att genrebestämma den som att sätta in huvudpersonen Cass Neary i ett fack för vanligt förekommande romantyper. Och tur är väl det, nyanserade och intressanta karaktärer växer inte på träd. Hon är komplex och svårbestämd och inget helgon, inte ens sympatisk i vissa stunder.

När punken slog igenom i New York blev Cass Neary känd som fotograf, framförallt för hennes bilder av döda och trasiga människor, men efter hennes storhetstid förföll hon snabbt och skapade sig en tillvaro i skymundan som lagerarbetare på en bokhandel. Hon arbetar, super och har tillfälliga affärer, tills något förändras i livet. En bekant ringer och erbjuder henne ett jobb, att intervjua en annan fotograf som likt Cass hade en storhetstid och sedan mer eller mindre försvann. Aphrodite Kamistos lever nu på en liten ö utanför Maines kust, och när Cass kommer dit har ingen hört talas om intervjun, allra minst Aphrodite. Ungdomar och husdjur försvinner spårlöst och Cass finner sig snart mitt i ett mysterium.

Det bästa med Generation Loss är stämningen. Den är emellanåt lika ruggig som Maines regntunga väder, och kylan kryper nästan lika mycket inpå mig som den gör inpå Cass. Titeln, Generation Loss, skulle kunna indikera de två olika generationer som Aphrodite och Cass tillhör, men är också ett tekniskt uttryck för vad som händer när fotografier kopieras om och om igen. Jag tycker om dubbeltydiga titlar och jag tycker om Generation Loss. Mycket för den förtätade stämningen men också för att den innehåller en uppsjö av intressanta personligheter och annorlunda karaktärer. Jag villa ha mer Elizabeth Hand, mer!

0 reaktioner på ”Generation Loss – Elizabeth Hand

Kommentera