Glashuset – Rachel Caine

Claire Danvers är sexton, ungt geni och ska plugga på universitetet i Morganville men blir på en gång mobbad och utstött av ett brutalt tjejgäng på elevhemmet. Hon flyr och får istället hyra  ett rum i Glashuset tillsammans med Eve, Shane och Michael, tre mer eller mindre udda (och något klyschiga) karaktärer som undan för undan berättar för Claire om Morganvilles hemlighet – efter solen har gått ner styr vampyrerna staden.

Glashuset är ungdomsfantasy proppfull med vampyrer och komplett med en gothtjej, en utstött och annorlunda tjej och den Mystiske Mörke Mannen. Ja, faktiskt kan man nästan säga att det finns tre av den senare sorten och det stör mig något för det är så himla stereotypt. Faktiskt tycker jag inte särskilt mycket om någon av karaktärerna, man kommer inte nära någon av dem och inte ens Claire skapar särskilt mycket sympati.

I övrigt är det en helt okej bok. Jag börjar på sätt och vis tröttna på överflödet med snygga vampyrpojkar och oskyldiga, unga tjejer i litteraturen men Glashuset faller inte exakt i den kategorin, åtminstone inte än. Vampyrerna i Morganville är något mer onda än genomsnittet, men de är inte direkt själlösa monster heller och jag börjar längta tillbaka dit.

Det är lite småfånigt ibland, men det är inte lika töntigt som det ibland är i exempelvis P.C. och Kristen Casts House of Night-serie. Många ungdomsböcker kan man läsa som vuxen också men det här känns som en bok som kanske mest passar just för ungdomar. Ett plus för den tjusiga framsidan men ett stort minus för cliffhangern i slutet. Jag gillar inte cliffhangers.

Styxx Fantasy, 2011

Karin på En bokcirkel för alla och Fiktiviteter har också läst.

1 reaktion på ”Glashuset – Rachel Caine

Kommentera