Graceling – Kristin Cashore

3236307Jag tycker att alla borde läsa Graceling. Inte bara för att det är en fantastiskt spännande fantasyberättelse och en riktigt bra YA-bok utan också för att den presenterar en sällsynt stentuff hjältinna i huvudrollen – Katsa.

Katsa är en utvald (Graceling), barn som föds med speciella gåvor och markeras av olikafärgade ögon. Katsas gåva är att döda och det är kungen inte sen att utnyttja – hon blir hans redskap till att sätta skräck i de som går kungen emot.

Jag hade hört mycket bra om Graceling innan jag började läsa den. Inledningsvis blev jag faktiskt lite besviken eftersom även Graceling verkade sälla sig till trenden att inneha minst ett obligatoriskt triangeldrama i historien. Visserligen är det här av den mindre dramatiska sorten och visserligen är det väldigt raskt avklarat men jag ser fortfarande inte meningen med det.

Med den lilla klagovisan avklarad blir det i fortsättningen bara hyllningar i den här recensionen. För Graceling är ändå en fantastisk bok med en helt fantastisk hjältinna  i huvudrollen – Katsa är hårdheten personifierad och hennes okompromisslösa tuffhet är det jag älskar allra mest med Graceling. Katsa är inte bara självständig och tuff utan också någon som står upp för det hon tror på och det gillar jag verkligen.

En annan bra grej är att det inte slutar med Graceling – jag ska hämta ut både Fire och Bitterblue på biblioteket nästa vecka och jag hoppar nästan upp och ner av läslängt!

Andra som läst: louixenpixeln, Lingonhjärta, Bokstävlarna.

5 reaktioner på ”Graceling – Kristin Cashore

Kommentera