Halvvägs i Stadsserien

Mitt stora klassiker- och ljudboksprojekt det här året har varit att lyssna igenom de fem böckerna i Per Anders Fogelströms serie Mina drömmars stad. Hittills har jag lyssnat på Mina drömmars stad, Barn av sin stad och Minns du den stad. Många, långa timmars lyssnande har det varit under året men jag har nästan aldrig haft tråkigt, Helge Skoog gör en fantastisk uppläsning och själva böckerna är så bra att timmarna bara rinner iväg.

Hela historien börjar med att Henning år 1860 reser till Stockholm för att pröva lyckan. Det är omvälvningarnas tid, industrialismen står för dörren, rika byggherrar dominerar i ett Stockholm som bara blir större och större. Dock så växer även klassklyftan och medan de rika blir rikare blir också de fattiga fattigare.

Det här hade kunnat vara ytterligare en historia om män. Män som slår sig fram, rika män, fattiga män, mäns umbäranden, göranden och låtanden. Dock är Henning mest en skenmanöver för det är Hennings fru Lotten som i den första boken är den mest intressanta karaktären, den en fastnar för och den som berör. Ganska snart kliver också Emilie in i historien, den äldsta i Hennings och Lottens barnaskara och därmed ett barn som inte får vara barn särskilt länge. Emilie lär sig tidigt att arbeta men hon lär sig också tidigt att stå upp för sig själv och det är Emilie som är den klarast lysande stjärnan även i de kommande böckerna. Just nu är jag inne på fjärde boken och det är fortfarande lika fantastiskt att höra hur Stockholm kommer till, byggnad för byggnad, och hur Emilie tar plats i en annars mansdominerad värld. Det är inte lätt för henne alltid, för det var det ju inte för kvinnor då (även om det inte alltid är det idag heller) men samtidigt får hon ta en helt självklar plats och det utan att det finns något ”fast hon är kvinna” i varannan mening. Jag älskar det.

9789173489515_200_mina-drommars-stad_mp3-bok  9789173489454_200_minns-du-den-stad_mp3-bok9789173489508_200_barn-av-sin-stad_mp3-bok

1 reaktion på ”Halvvägs i Stadsserien

Kommentera