Häxlikt i veckans trio

Veckans Tematrio hos Lyran handlar om häxor i förebud om påsken:

Något som anknyter till Påsk ville jag ha som tema och påskkrim (deckare) hade vi ju förra året. Nästa år blir det förmodligen något om kycklingar 🙂 Men i år vill jag att ni berättar om berättelser med häxor i, välj genre efter tycke och smak.

Häxor tycker jag om att läsa om, både faktaböcker om den fruktansvärda häxjakten på medeltiden men också rena romaner om häxor. Som så många andra böcker upptäckte jag fascinationen för häxor när jag var ganska ung, därför blir det tre ungdomsböcker den här gången. Alla tre lästa och omlästa många, många gånger.

1. Häx-serien av Maj Bylock. Förmodligen de bästa ungdomsböckerna om häxor som finns och en av mina favoritbokserier i ungdomen. De handlar om den unga flickan Anneli på 1100- talet och den inledande boken Häxprovet handlar om hur hon tvingas fly med sina småsyskon när deras gård brinner upp. Hon tappar minnet och tas om hand av den kloka kvinnan Ylva som kan bota sjuka med örter och lär Anneli allt hon kan, men det dröjer inte länge innan både Ylva och Anneli blir anklagade för att vara häxor. Vi får fortsätta följa Anneli i Häxans dotter, Häxpojken, Häxguldet, Häxkatten, Häxbrygden och Häxdoktorn. Jag minns att jag även älskade framsidorna till böckerna, de är otroligt vackra.

 

 

 

 

 

 

 

2. Även Olov Svedelid läste jag och han har skrivit boken Mor är ingen häxa. Precis som föregående utspelar den sig i Sveriges medeltid och 11-årige Anders mor Karna är ört- och läkemedelskunnig och hjälper folket i byn när de är sjuka. När saker och ting går på tok i bygden blir Karna anklagad för att vara häxa och Anders blir ensam i världen.

3. I Häxtävlingen av Eva Ibbotson har trollkarlen Ariman utlyst en tävling, den häxa som kan göra den hemskaste och svartaste trollkonsten ska få bli hans brud. En uppsjö av häxor samlas för alla vill gifta sig med honom, men ingen tar någon notis om den söta häxan Belladonna som förgås av kärlek till Ariman men som bara kan göra goda, vita trollkonster.

Precis som alla Eva Ibbotsons böcker är Häxtävlingen fylld av intressanta karaktärer och ett underfundigt språk som alltid roar mig – även nu när jag är vuxen.

0 reaktioner på ”Häxlikt i veckans trio

  1. Jag bara ÄLSKAR ”Häxtävlingen”! Tyvärr har mitt kära egna ex försvunnit någonstans, så jag bara måste köpa en ny! Den är en barndomsskatt, en sån där som man vill ha kvar fast man egentligen borde ha vuxit ur den.
    Precis som med Lotta-böckerna av Merri Vik. Åh, nu blev jag sådär nostalgisk igen…

    1. Ja, det är sådana böcker man bara vill *ha*. Även om jag älskade framsidorna på de gamla utgåvorna är de verkligt fina i de nya utgåvorna också!

  2. Maj Bylocks serie som börjar med Häxprovet är ju så bra! Jag läste nyligen om de tre första böckerna och hade tänkt fortsätta med resten av serien. Funderar starkt på att köpa hela serien någon gång, för som du säger så är ju böckerna vackra utvändigt också! 🙂

Kommentera