Helgens läsning och grubblerier

Vad kan sägas om Svenska akademien som inte redan har sagts de senaste dagarna? Jag tycker nog att Sofia Mirjamsdotter sade det bättre än de flesta i Sundsvalls tidning: Förvirrade farbröder förfäras när makten tas ifrån dem. Eller NY Times, som i en enda rubrik sammanfattar så mycket: In Nobel Scandal, a Man Is Accused of Sexual Misconduct. A Woman Takes the Fall. Att förtroendet för Svenska akademien är lägre än det någonsin varit är vi nog rörande överens om, att Engdahl och Allén borde vara de som skulle avgå likaså. Vad kommer hända med Nobelpriset i litteratur? Hur länge kommer Engdahl och Allén få sitta kvar? Hur länge kan gubbväldet vara kvar? Jag hoppas och tror att patriarkatet kommer falla inom vår livstid. Det måste det göra.

Patriarkatet, och kolonialismen. För samtidigt som det knappt finns polisresurser i stora delar av det norrländska inlandet kan fyra poliser sluta upp med kronofogden för att bränna en samisk kåta. Detta händer idag. 2018. Jämte Akademien- krisen är det få tidningar som skrivit om detta.

En helg med grubbel, kanske. Men jag hoppas också med läsning. Mer viktigt än någonsin känns det att läsa och lyfta fram kvinnors författarskap. Och överallt.

I helgen läser jag Sofia Nordin, Andrea Lundgen, Ester Blenda Nordström och Tomi Adeyemi.

2 reaktioner på ”Helgens läsning och grubblerier

Kommentera