Hello Kitty måste dö – Angela S. Choi

Hello Kitty måste dö är en skruvad komedi med väldigt tragiska undertoner. Blinka inte för snabbt, för då kan du missa dem.

Vad du inte lär missa, är Fiona Yu. Fiona är kinesamerikan, advokat, 28 år och bor hemma hos sina föräldrar i San Fransisco. Hon har väldigt många åsikter om sina föräldrar, sin etnicitet, vem fadern vill gifta bort henne med och framförallt denna heder som allting kretsar kring. För att komma ifrån hela hedersfrågan beslutar sig Fiona för att ta sin egen oskuld med en dildo. Detta leder till upptäckten att hon inte har någon mödomshinna att spräcka, att hon kan få en rekonstruerad av en plastikkirurg och att den plastikkirurgen är hennes gamle vän Sean – som också kan få äktenskapskandidaterna att märkligt försvinna.

Fiona är inte Guds bästa barn – minst sagt. Det intressanta i Hello Kitty måste dö tycker inte jag är huruvida Fiona gör rätt eller inte, det intressanta är omständigheterna och förutsättningarna som får henne att göra som hon gör. Förstår hon inte vad som pågår, eller väljer hon att bortse från fakta? Hur kan hon vara så avtrubbad? Är det uppväxten, föräldrarna, omgivningen och samhällets förväntningar på att hon ska vara en söt Hello Kitty, säga ”Ja pappa” och ”Nej pappa” som får henne att bli den hon är?

På många sätt är det här en berättelse om frigörelse. En extrem sådan, men likväl en frigörelse. Det är också på många sätt som  den gamla Frankenstein- frågan: finns det ondska, eller är det en produkt av samhällets förväntningar?

Personligen så älskade jag Hello Kitty måste dö. Jag älskade det morbida och absurda och att Angela S. Choi ändå någonstans lyckas få fram en tankeväckande mening med alltihop. Flera gånger blir jag arg. ARG, med versaler. Boken ställer en hel del intressanta frågor om fördomar och seglivade myter, även i vårt svenska samhälle. När jag gick på högstadiet för ungefär tio år sedan var sexualundervisningen ett rätt stort skämt, åtminstone på min skola. Det var ingen som brydde sig om att tala om att allt prat om mödomshinnan och att alla tjejer blöder första gången de har sex bara var en seglivad myt. Varför? Och varför heter det oskuld? Varför skuldbelägga sex?

Många frågor, några säkert utan svar. En intressant bok är det – vare sig läsaren väljer att lägga in tolkningar och frågor eller bara ser det som en oerhört absurd, knasig och oftast väldigt rolig historia. Jag tror inte den lämnar någon oberörd.

Damm förlag, 2012 och Ponto Pocket, 2012.

En sista reflektion är att reaktionerna på boken har varit väldigt olika i bloggosfären. Andra som läst är Nilmas Bokhylla, …och dagarna går, Schitzo-Cookie, Spetsig.

11 reaktioner på ”Hello Kitty måste dö – Angela S. Choi

  1. Kul att läsa vad du tyckte. Jag brukar gilla absurda böcker och jag gillade den, men tillslut blev det för mycket, berättelsen om Sean blev inte ens underhållande till slut.

    1. Jag håller med om att den är överdriven, speciellt mot slutet. Det kanske var meningen att tragiken skulle ta över komiken mot slutet, för att läsaren ska se det sorgliga i allting? Jag vet inte, men helt klart en intressant bok att diskutera!

  2. Har läst om den här boken på flera bloggar nu, och blir alltmer sugen på att läsa den själv. Jag gillar böcker med skruvad handling, och brukar tänka att Tarantino borde göra en filmatisering när han får lite tid över.

    1. Jag störde mig också en hel del på henne i mitten av boken, när det blir knäppare och knäppare. Men sen tänkte jag att de är så överdrivet knäppa båda två att det inte går att se dem som ”vanliga människor” och då gick det bättre faktiskt. Låter knäppt kanske, men jag lät bli att försöka tycka om henne ens tycka att hon var normal..

    1. Nä men eller hur! Det var inte länge sedan jag själv började fundera över det för ”oskuld” är ett så vedertaget begrepp. Men det är ju en typ av skuldbeläggande och ett uttryck som egentligen borde fått stanna på medeltiden tillsammans med ”fager mö” och sådant 😉

Kommentera