Helloween, Fryshuset, 11/12 2010

I lördags var det så dags för ännu en milstolpe för mig i konsertväg. Förra året var det Muse, i somras Green Day och för några dagar sedan såg och min pojkvän ännu ett favoritband – om än kanske inte i samma klass som föregående – nämligen Helloween.

Helloween har jag lyssnat på till och från i väldigt många år och även om det bara är Mikael Weikath och Markus Grosskopf kvar från originaluppsättningen anno 1978 var det ändå en häftig upplevelse. Det blev en hel del väntan även om vi inte direkt var tidiga dit men Fryshuset var inte fullpackat och vi stod väldigt långt fram utan att behöva trängas. Förbandet Stratovarius började spela ungefär en halvtimme sent och höll sedan på bra länge för att vara ett förband – men inte mig emot för Stratovarius började jag lyssna på långt innan jag upptäckte Helloween även om det var några år sedan jag verkligen lyssnade aktivt på dem. Stratovarius var det band som tillsammans med Sonata Arctica öppnade hårdrocks- och metaldörren för mig på riktigt när jag var i fjortonårsåldern och det var grymt roligt att se och höra dem – till slut.

Full pott alltså, för mig var det inte så mycket förband och huvudband som två huvudband och jag gillade båda konserterna enormt mycket. Både Stratovarius och Helloween uppvisade en härlig energi och glädje på scenen och mer behövs egentligen inte för att det ska bli bra.

Helloweens sångare Andi Deris är en sjukt duktig artist och jag gillar att de spelade låtar från hela bandets historia och inte bara från de skivor den nuvarande banduppsättningen spelat in. Faktiskt räknade vi bara till två låtar från nyaste skivan 7 Sinners och det var Are you metal? och Where the sinners go, den senare tycker jag för övrigt är den bästa på den plattan. (Edit: Marcus påminde mig om att de också spelade You stupid mankind från nya skivan.)

Dessutom fick vi höra alla de låtar vi två timmar tidigare suttit på Kelly’s och räknat upp att vi ville höra: Hunting high and low med Stratovarius och Dr Stein, I want out och Eagle fly free med Helloween. Vi fick också ett härlig ihopkomponerat Keeper of the Seven Keys- medley och en vacker helakustisk Forever and one. Det var lycka! För övrigt var Kelly’s helt rätt val för en öl – eller två – innan konserten, det var Helloween och Stratovarius som varvades i högtalarna där kvällen till ära. En helt lyckad kväll med andra ord, som bara grusades en aning när vi kom hem sent på natten och läste om bombdådet i Stockholm, som hade ägt rum bara en stund efter vi hade tagit tunnelbanan från Centralen till Odenplan. Det var ju tur att ingen dog förutom bombmannen själv, men det är ändå hemskt när sådant händer, det var inget man trodde skulle hända i Sverige men kanske man inte ska vara förvånad över världen idag.

Stratovarius

Helloween – Sascha Gerstner, Mikael Weikath och Andi Deris.

Forever and one.

Mer Helloween.

0 reaktioner på ”Helloween, Fryshuset, 11/12 2010

  1. Tjena! Var också på denna roliga konsert – både Stratovarius och Helloween var kanon! Nya Stratovariuslåten Darkest Hours var bra. Och Helloween spelade även You Stupid Mankind från nya skivan.

Kommentera