Here’s looking at you – Mhairi McFarlane

You had me at hello, ja så kan en lätt säga om mitt förhållande till Mhairi McFarlanes böcker – och då hade jag fram tills för några veckor sedan bara läst just den enda.

9780007488063_200x_heres-looking-at-you_haftad

Det var ganska länge sedan jag gav upp att läsa chicklitt, strax efter att jag tragglat mig igenom Denise Rudbergs Jenny och Lucy-Ann Holmes 50 sätt att träffa den rätte. Nej, jag vill faktiskt inte läsa om helt perfekta kvinnor som träffar den helt perfekta mannen på ett helt perfekt sätt, med lite moln på himlen som egentligen bara fördunklar silverkanten något. Jag har ingen lust att hasta mig igenom ett halvdant språk som inte tillför läsupplevelsen någonting och speciellt vill jag inte läsa Den fula ankungen- sagor där huvudpersonen antingen är jättesnygg men bara inte förstår det – eller var tjock och retad under skoltiden men nu är (den massmediala) bilden av den perfekta kvinnan.

Därför blev jag i början av Here’s Looking At You lite orolig. Mina igelkottstaggar for ut, kan en påstå, när jag först fick lära känna Anna Alessi – som liten och tjock med stort burrigt hår och som vuxen med ett bra jobb och mindre kilon. Kanske borde jag ha litat på Mhairi McFarlane från början för snarare än att beskriva den unga och mobbade Anna med förakt låter hon den vuxna Anna sakta men säkert försonas, både med den hon var och den hon är. På ytan är det mobbarna hon ställs inför när hela tillvaron ruckas av ett brev om en klassåterträff där helt säkert den förhatlige James – han som förstörde hela hennes skoltid – kommer delta. Under den, är det henne själv. För första gången kan jag verkligen identifiera mig mig med en chicklitthjältinna, jag älskar Anna!

Here’s looking at you är välskriven, rolig, engagerande – söt utan att vara smetig – perfekt semesterläsning för en som inte tål alltför mycket romantik eller sliskighet.

Hitta den här eller här.

Andra som läst och bloggat om boken: hyllan, Fiktiviteter, bokoholis, hyllan, The Book Pond.

Kommentera