Herr Arnes penningar – Selma Lagerlöf

Herr Arnes penningar är ännu en av Selma Lagerlöfs fängslande berättelser, även här när det ”bara” är en kortroman eller kanske till och med en novell lyckas hon med sitt språk och sitt berättande både fängsla och skrämma mig rejält.

Boken berättar om mordet på Herr Arne i Solberga prästgård 1586. Herr Arne och hans familj blir brutalt mördade och rånade och endast Herr Arnes fosterdotter, Elsalill, undkommer. Strax efter dyker fiskaren Torarin upp vid Solberga prästgård och han tar hand om Elsalill. Men Herr Arnes mördare går fortfarande fria och de har Herr Arnes penningkista i sin ägo. Elsalills fostersyster får för detta inte ro i sin grav och följer Elsalill för att hon ska få veta vilka mördarna är.

Framförallt är det känslan av äkthet, att det stackars sorgliga spöke som följer Elsalill verkar andas en själv i nacken och att kylan som lägrar sig över det lilla samhället nästan får även mig att frysa. Selma Lagerlöf är en fantastisk berättare, jag har sagt det många gånger innan men det kan helt enkelt inte sägas tillräckligt många gånger.

0 reaktioner på ”Herr Arnes penningar – Selma Lagerlöf

  1. Vad lustigt att du nämner Markus Zusak. För jag har precis fått hem en bok av honom (Jokern) och jag är nervös över att läsa den eftersom jag tyckte om Boktjuven så mycket. Och det är inte den enda boken som väntar på att bli läst som bok nummer 2. Jag får bara ta mig i kragen och ta språnget!

    Du har rätt i att det behöver inte vara författarens debutbok, utan det behöver vara vara den första boken som man läser av författaren!!!

  2. ”Herr Arnes penningar”, det var länge sedan jag läste den. Det var faktiskt länge sedan jag läste Selma Lagerlöf överhuvudtaget. Något som jag kanske borde göra något åt. Hon är en suverän författare.

Kommentera