Himmelsdalen – Marie Hermanson

Himmelsdalen är ett undangömt ställe i de schweiziska alperna, en psykiatrisk klinik och dit åker Daniel för att besöka sin tvillingbror Max. När han väl kommer dit har Max en ovanlig begäran, han vill att Daniel tar hans plats i några dagar medan Max ordnar upp några affärer. Daniel går motvilligt med på det men när Max återkomst dröjer börjar Daniel ana oråd.

Från allra första början stiger en föraning om något väldigt otäckt från Himmelsdalens sidor. Himmelsdalen är helt enkelt för vackert, för perfekt, för stillsamt. Något måste ligga och gro under den välpolerade ytan, och det gör det med besked. När dagar blir till veckor och Max inte återkommer börjar också fler av Himmelsdalens hemligheter att röjas i dagen och ingen av läkarna vill tro på Daniel när han säger att han är Max tvillingbror och inte Max själv.

Tvillingtemat har alltid intresserat mig i böcker, det brukar vara oerhört laddat och leder nästan alltid till psykologiska spänningar och märkliga händelser. Daniel och Max är inget undantag, de växer upp hos varsin förälder och träffas bara en gång om året och när Max ber Daniel komma till Himmelsdalen märker man hur stor skillnaden är mellan dem. Det är dock inte bara tvillingtemat som skapar psykologiska spänningar i Himmelsdalen, både läkare och ”invånare” – som de intagna kallas – är alla ganska speciella individer som skapar många frågeställningar. Mycket mer än så kan jag egentligen inte säga utan att avslöja för mycket. Det jag kan säga är att boken verkligen genomsyras av en ganska obehaglig, klaustrofobisk känsla och den gör ingenting för att förbättra min läkarfobi, heller.

Himmelsdalen är nästan löjligt spännande, trots att det egentligen inte händer så mycket finns det ändå ett driv i berättelsen som gör att jag måste läsa vidare. Det är inte någon överdriven spänning och det är ingen klyschig deckare utan snarare en thriller – en som verkligen håller dig vaken om nätterna.

Böckerx3 och Lena på Dantes bibliotek har också läst.

Albert Bonnier förlag, 2011.

5 reaktioner på ”Himmelsdalen – Marie Hermanson

Kommentera