Hoppas – Åsa Anderberg Strollo

Jonna flyr hemifrån. En dag får hon nog av mammans svek och mormoderns drickande och sticker på första bästa tåg till Stockholm. Att skaffa jobb och lägenhet kan väl inte vara så svårt, eller? Men allteftersom timmarna, och sedermera dagarna, går får Jonna reda på exakt hur svårt det kan vara när man är sexton år och inte har någon erfarenhet eller utbildning bakom sig. Men hon träffar Alex, som också är hemlös, och hon visar henne både de mörka och ljusa sidorna av Stockholm och hemlösheten.

Hoppas är en bok med ganska mycket hopplöshet i. Men också hopp, och det i gränslandet mellan de två som jag verkligen fastnar. Jonna, Alex och de andra tjejerna känns väldigt verkliga och är oerhört lätta att ta till sig. Det finns mycket sorg men också glädje i deras berättelse, och en gemenskap som kanske bara kan spira när man tycker att alla vägar utom de svarta är stängda. Hoppas är ännu en riktigt bra ungdomsbok från Gilla Böcker, en bok som är verkligt läsvärd.

Gilla böcker, 2011

9 reaktioner på ”Hoppas – Åsa Anderberg Strollo

 1. Jag gillar din beskrivning ”…och en gemenskap som kanske bara kan spira när man tycker att alla vägar utom de svarta är stängda. ” En mycket bra bok!

 2. Jag gillar din beskrivning ”…och en gemenskap som kanske bara kan spira när man tycker att alla vägar utom de svarta är stängda. ” En mycket bra bok!

 3. Hej Eli,
  tack för en väldigt fin recension, jag gillar också hur du tolkar värmen och vänskapen mellan Jonna, Elina och Alex. Om du – eller någon annan här så klart – kan och är intresserad pratar jag med Rädda Barnen om min roman Hoppas och om hur situationen ser ut för hemlösa tonåringar, på Stockholms Stadsbibliotek den 31/10-11 klockan 18.00
  Mer info om det hittar ni här:
  http://www.biblioteket.se/default.asp?id=226852

  1. Vad kul att du gillade den! Jag bor i Östersund så jag har tyvärr inte möjlighet att vara där men jag delar det på bloggen eller på bloggens facebooksida under dagen! 🙂

 4. Hej Eli,
  tack för en väldigt fin recension, jag gillar också hur du tolkar värmen och vänskapen mellan Jonna, Elina och Alex. Om du – eller någon annan här så klart – kan och är intresserad pratar jag med Rädda Barnen om min roman Hoppas och om hur situationen ser ut för hemlösa tonåringar, på Stockholms Stadsbibliotek den 31/10-11 klockan 18.00
  Mer info om det hittar ni här:
  http://www.biblioteket.se/default.asp?id=226852

  1. Vad kul att du gillade den! Jag bor i Östersund så jag har tyvärr inte möjlighet att vara där men jag delar det på bloggen eller på bloggens facebooksida under dagen! 🙂

Kommentera