Husets hjärta – härlig skräckläsning

Lagom till att hösten kryper in med sitt olycksbådande mörker, släpper Mårten Melin och Mattias Olsson en skräckroman tillsammans. Det är Husets hjärta som är skriven för 9-12 år men som passar lika bra för medelålders skräckvurmande bibliotekarier, det kan undertecknad intyga.

Signe är ny i klassen och blir glad när Ninni ber henne följa med ut och gå en sväng efter skolan. De blir överraskade av ett åskoväder och räddar sig in undan skyfallet i ett förfallet hus. ”Spökhuset” kallar Signe det, men vet inte hur rätt hon har. Huset, upptäcker de snart, vill inte släppa ut dem igen utan leder dem längre och längre in i mörka korridorer fulla med husets tidigare offer. Det är blodstänkt, mörkt och alldeles underbart.

Husets hjärta är en grafiskt uppbyggd roman, i flera betydelser. Mattias Olsson har illustrerat Mårten Melins text och det är bilder på i princip varje uppslag. Mellan bilderna är också sidorna späckade med svart färg och små kantillustrationer. Det är lite synd att begreppet ”grafisk roman” är så nära sammankopplat med serieböcker, för det här känns verkligen som en grafisk roman.

Berättelsen är också grafisk i den andra betydelsen – det är rinnande blod, tomma ögonhålor och dammiga skelett. En underbar liten pärla, alldeles perfekt både för den inbitne rysarbokslukaren och den ovana läsaren som gillar skräckfilmer men inte riktigt hittat bokens magi än.

Lilla Piratförlaget, 2019.

Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Fler som läst: Biblioteksbubbel.

1 reaktion på ”Husets hjärta – härlig skräckläsning

Kommentera