I god tro – tredje boken om Hawas detektivbyrå

I god tro är Christina Wahldéns tredje bok om Hawa som drömmer om att bli polis. De är fristående, och kan med varm hand ges till alla 9-12- åringar som gillar deckare och växt ifrån LasseMaja.

I god tro är inte lika tung som de två tidigare böckerna, berättar inte om lika svåra ämnen. Ändå finns den alltid där, blicken för samhällets utsatta och önskan om en rättvisa för dem. Christina Wahldén skildrar många barns liv vars vardag inte får synas någon annanstans. Det är så bra. När I god tro inleds är Hawa sen med att skaffa sig en praktikplats och hamnar därför hos Bosses bilar, där hon egentligen inte alls vill vara. Men när hon hittar en kalender med mystiska koder och börjar undra varför Zac, som är anställd hos Bosses bilar, lånar lastbilen så ofta är det förstås början på ett mysterium.

Det är lite snusförnuftigt ibland, och inte så lite otroligt, allt som händer omkring Hawa. Inte minst kan jag inte skaka av mig bibliotekarien Barbros inställning till sitt arbete, men det är förmodligen en vuxens syn på världen jag nog borde lägga åt sidan. Det gör egentligen inte så mycket och det håller humorn uppe i en bok som inte är så lite allvarlig i de ämnen den tar upp. Hawas ibland lite naiva inställning krockar med den erfarenhet hon redan skaffat sig, och jag tror att alla tre böckerna om Hawa gör sig bäst med en vuxen läsare vid sidan av.

Jag tycker mycket om Hawa, hennes rättframhet och välvilja. Jag ger ofta de här böckerna till mina elever och de blir nästan alltid omtyckta.

Rabén och Sjögren, 2020.

Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Här kan du läsa vad jag tyckte om de tidigare böckerna:

Falafelflickorna
Tack för allt

Kommentera