I min bokhylla Q

Jag hade bara en bok på Q i min bokhylla, som tur var så är det en bok jag tycker mycket om!

Quidditch through the ages är en extrabok i Harry Potter-serien som J. K. Rowling gav ut till förmån för Comic Relief – de arbetar för barn och  mot fattigdom runt om i världen. En bra grej, tycker jag, förutom den här boken gavs Fantastic beasts and where to find them ut på samma sätt.

Genom Harry Potter- böckerna nämns många gånger vilka skolböcker eleverna har och det här är alltså två av dem – kompletta med ditskrivna namn och klotter från Ron, Harry och Hermione. I böckerna finns både information som dyker upp i böckerna men också helt nya saker – jag tycker det är fantastiskt roligt och speciellt gillar jag varningen från bibliotekarien Madam Pince som finns på första sidan i Quiddditch through the ages. (klickbar bild)

Varför inte ge ut Hogwarts, a History nästa gång?

6 reaktioner på ”I min bokhylla Q

 1. Jag tror att jag också bara har en bok på Q, och det är ”Quo vadis” av Henryk Sienkiewicz. En gång i tiden (1985) fick han Nobelpriset i litteratur, och det främst för den här romanen, som var en stor succé på sin tid vid förra sekelskiftet (den kom ut 1895). Men idag har både romanen och författaren i stort sett glömts bort, utom möjligen i hemlandet Polen.

  Hur som helst handlar ”Quo vadis” om förföljelserna mot de kristna i Rom under kejsar Neros tid. Huvudpersonen är dels Petronius, som gör allt för att verka vara Neros bäste vän, trots att han egentligen föraktar honom mer och mer, och dels hans systerson Marcus Vinicius, som blir kär i den kristna Lygia och med tiden själv också blir kristen. Men missförstånd och Neros förföljelser gör att det dröjer innan de kan få bli lyckliga tillsammans…

  Men trots att Sienkiewicz var trogen katolik och framställer kristendomen som det enda goda och rätta, så blir ”Quo vadis” ändå inte bara kristen propaganda. Han beskriver faktiskt folk i Romarriket ungefär som Vibeke Olsson skulle göra nittio år senare: Även om kristendomen framställs som den bästa religionen, så kan även kristna göra misstag, och även hedningar kan vara goda människor.

  1. Jag tror jag har hört titeln någon gång men inte läst boken. Men det låter väldigt bra! Jag är intresserad av Rommarriker och Nobelpristagare är ju alltid kul att läsa. Ska skriva upp den på läslistan.

 2. Men vad sött! Haha, ”overdue” på Ron. Och undrar om det är Draco som har lagt till ”stinks” därefter.
  Jag borde verkligen läsa de där HP-extraböckerna. Har bara läst Tales of Beedle The Bard.

  1. Det är det säkert 😉 Tales… är ju egentligen den bästa men jag tycker den här och Fantastic beasts… är absolut läsvärda också! Det är roliga saker i dem, en del som redan dykt upp i böckerna men mycket nytt också 🙂

Kommentera