I min bokhylla R

Det har blivit dags för R i alfabetsutmaningen och det blir tre favoriter från många år tillbaka.

Jag läste massor med äventyrsböcker när jag var liten, skamfilade och slitna i hörnen står de hemma hos min mamma men det är väl lite det som är charmen med böcker man läst många gånger, tänker jag. Hursomhelst så kunde jag inte låta bli att köpa mina gamla älsklingar i nya, fina versioner i Bonniers reprisbox med äventyrsklassiker – extra kul är att omslagen är fantastiskt fina! Två böcker ur boxen börjar på R.

Den första är Robin Hood av Rosemary Sutcliff som jag läst en eller par gånger men det var så pass många år sedan att jag knappt minns den. Kanske dags för en omläsning?

Däremot minns jag mycket väl Robinson Crusoe av Daniel Defoe som jag läst betydligt fler gånger! Den här var en storfavorit när jag var yngre – eftersom jag tidigt var en snabbläsare, ägde ett begränsat antal böcker och bodde i skogen utanför en liten håla med ett pyttelitet bibliotek blev det så att jag läste om och läste om böcker. Jag älskade spänningen i äventyrsböcker – det gör jag fortfarande – och jag var otroligt fascinerad av hur Robinson Crusoe skapade sig ett helt nytt liv på sin lilla ö.

Sist men inte minst läste jag också Ringaren i Notre-Dame om och om igen. Även den pockar på en omläsning för jag har nog inte läst den på tio år – men jag minns att jag älskade berättelsen om den vanskapte Quasimodo vars enda kärlek är klockorna i katedralen Notre-Dame – och den vackra zigenarflickan Esmeralda.

10 reaktioner på ”I min bokhylla R

 1. Jag älskar också Ringaren i Notre Dame och Robinson Crusoe! Robin Hood får jag nästan ta och läsa någon gång. Kan tänka mig att den skiljer sig en del från Disney-filmen. 😉

 2. ”Robin Hood” av Howard Pyle
  En annan version av Robin Hood-legenden än den, som du läste en gång i tiden?

  ”Rönndruvan glöder” av Stewe Claeson
  En roman om en åldrande Esaias Tegnér och hans kärlek till en trettio år yngre kvinna.

  ”Rövarna i Skuleskogen” av Kerstin Ekman
  Den första vuxenroman, som jag läste! Jag var fjorton år gammal. Den handlar i alla fall om trollet Skord och hans femhundra år långa liv från 1300-tal till 1800-tal.

  1. Eller hur! Jag har den här och Uppväxtklassiker, den med Svenska klassiker (eller vad den heter) har jag inte brytt mig om..

Kommentera