I samlarens spår – filmen

För ungefär ett år sedan läste jag I samlaren spår (The Bone Collector) av Jefferey Deaver, och bedömde den trots vissa brister och smärre klichéer i alla fall vara Deavers bästa. Självklart var jag väldigt nyfiken på filmen men inte tillräckligt för att lägga pengar på den, så när jag upptäckte den i min pojkväns filmhylla var jag ju tvungen att se den.

Sagt och gjort. Handlingen är densamma som i boken, den förlamade kriminalaren Lincoln Rhyme (Denzel Washington) och den patrullerande polisen Amelia Sachs (Angelina Jolie) tar tillsammans upp spåret efter en seriemördare som lämnar ledtrådar till nästa mord på brottsplatsen.

Hade jag inte vetat hur historien skulle sluta hade den varit mer spännande, och det säger en hel del när ett avslöjat avslut drar ner slutbetyget på en film. Det främsta filmen har är just spänningen, samma spänning som fick mig att sträckläsa boken under en natt. Historien är fängslande och både tappar och vinner på sin filmatisering. Det den tappar – för att börja med det negativa – är de ledtrådar, irrgångar, förvecklingar och funderingar som inte får plats i filmens knappa två timmar och som gör bokens historia till en intressant sådan. Det är mycket möjligt att filmen hade blivit bättre om man inte hade läst boken innan, för nu känns det hela tiden som om något saknas.

Det filmen vinner, däremot, är att man är befriad från Deavers ibland fruktansvärt klichéartade språk och förutsägbara händelser.

Men det är snygg filmatisering, och en välgjord sådan.

Kommentera