I taket lyser stjärnorna – Johanna Thydell

Jenna har just börjat sjuan och det enda hon borde behöva oroa sig för är brösten som aldrig växer, den alldeles för blonda klasskamraten Ullis-Knullis som hon hatar och hur hon ska få Sakke snygg snygg snygg att lägga märke till henne. Men Gud har inte skött sitt jobb. Hemma hos Jenna finns en rullator, en doseringslåda, en duschstol, peruker och anpassade möbler och skåp. Där lever nämligen en cancersjuk mamma.

I taket i Jennas rum sitter stjärnor som lyser i mörkret. Under en av dem har hon gömt en dikt.

”Om du dör mamma, då tar jag livet av mig.
I taket lyser stjärnorna är en sådan bok jag egentligen inte borde ha läst, men gjorde ändå. Jag läste nästan hela boken på ett par dagar för flera månader sedan och de sista kapitlen nu i förrgår. Men det ska inte ordas mer om mig, för det här är en så fantastisk bok att jag borde skriva spaltmeter om den, men inte kommer göra.

Den är vacker, nära och så välskriven att känslorna verkar ligga tryckta utanpå bladen, de går inte att undkomma och det går rakt in i hjärtat. Jag tänker helt enkelt nöja mig med att säga så, och säga: ”Läs den!”, men kanske inte om du är så överkänslig som jag och har en alldeles för nära relation till det den handlar om.

0 reaktioner på ”I taket lyser stjärnorna – Johanna Thydell

Kommentera