I valet och bokkvalet

Igår läste jag ut Hilary Jordans Mudbound, en av de mest fantastiska läsupplevelser jag har haft på länge (och då är den ändå i bra sällskap!), det var faktiskt ganska längesedan en bok lämnade mig med en sådan tomhet som Mudbound gjorde. Tillsammans med Wolf Hall är den nog den här månadens bästa läsupplevelse men tomheten efter Wolf Hall var inte lika stor eftersom jag har två uppföljare att se fram emot.

Mudbound är slut, och det första jag ville göra när jag slagit ihop den var att börja om igen, jag ville inte släppa ifrån mig läsupplevelsen, var inte beredd att lämna det leriga Mississippideltat som Jordan så magiskt lyckats transportera mig till. Inte för att det var en särskilt trevlig plats men för att det var en så fängslande, och stundals hemsk, berättelse.

Så, hur går man vidare då? Jag har alltid svårt att välja något nytt att läsa när jag verkligen älskat en bok. Satsar man på någon man tror kommer bli en ny bokälskling för att inte bli gravt besviken eller läser man någon random hyllvärmare eftersom man vet att ingen bok ändå kommer nå upp till samma nivå?

Hur gör du?

10 reaktioner på ”I valet och bokkvalet

  1. Ja, det brukar jag nog också försöka så man inte blandar ihop dem. Å andra sidan vill man ju gärna återfå känslan. Det är svårt 🙂

   1. Ja, fast det är kanske mindre risk att bli besviken, om man väljer en helt annan genre.

 1. Vad kul att du gillade den! 😀 Visst är den helt underbar!?
  Jag brukar också läsa en helt annan genre efter att jag har tokälskat en bok, just för att inte bli besviken och få lite perspektiv till det hela.
  Men vill du ha lite mer exceptionellt underbar southern-känsla så finns ju alltid ”The Little Friend” av Donna Tartt. 😉

  1. Oh ja 😀 En lyrisk recension kommer 😉

   Jag tror också det blir bäst att läsa något ur en annan genre, det blev en Joyce Carol Oates. Men The Little Friend kommer jag absolut läsa så småningom 😉

   1. Kom på att ”Vredens druvor” av John Steinbeck också är väldigt lik ”Mudbound” i känslan just vad gäller smutsen, fattigdomen och orättvisorna i 30-talets USA… Även den en av mina favoritböcker!

    Oh, hoppas att Oates lyckas nå lika höga höjder! 🙂 Hon är ju väldigt bra!

    1. Vredens druvor har jag verkligen tänkt läsa! Älskade Möss och människor och Öster om Eden så jag lär nog älska den med 😀

 2. Å. Den vill jag läsa! Jag läsa brukar växla genre helt och sedan gärna ta ngt som man inte har så störs förväntningar på. Det funkar för mig.

Kommentera