Ikväll ska jag på bio!

Glory Box- Sara undrar idag om vi ska se Breaking Dawn – del 1 på bio. Jag älskar Twilight-serien – böckerna pratar vi då, men är inte alls lika förtjust i filmerna.

Första filmen tog mig med storm. Inte för att den var så fantastisk egentligen, men för att den hade så mycket känsla, ett så lysande soundtrack och för att de flesta skådespelarna var så bra (med det lysande undantaget Kristen Stewart). Att den i visa scener var direkt usel gjorde inte så mycket.

Andra filmen, New Moon, var egentligen inte sämre men soundtracket hade fullständigt slarvats bort och det gjorde mig ledsen, speciellt eftersom musiken betyder så mycket i böckerna också. Dessutom är New Moon den bok jag gillar minst och kanske det var därför den inte berörde mig så mycket.

Jag såg bara Eclipse på bio, jag har tyckt filmerna varit så fattiga att de inte är värda att inhandlas på DVD – kanske en gång, men inte nu. Jag minns därför inte så mycket men i min recension skrev jag att jag inte hade några förväntningar på Breaking Dawn alls.

Men nu är jag ju den jag är. Breaking Dawn är lätt min favoritbok i serien (här och här berättar jag varför) och jag pendlar mellan en galen hoppfullhet att de faktiskt lyckats ta sig samman, utbilda Kristen Stewart till riktig skådespelerska och gjort en bra film – och den lite mer realistiska tanken att ”det här kommer gå åt fanders”.

Ska du se den och vad tycker du om filmerna/böckerna?

27 reaktioner på ”Ikväll ska jag på bio!

 1. Jag ska se den nu nästa vecka, för jag har en kompis som ville se dem och bio är ju trevligt, men de andra har jag bara kollat på hemma, inget måste att se på bio.

  Älskade böckerna, tycker filmerna är ”mys/slapp”filmer man kollar på dem utan att behöva tänka efter nått. Men nej dom är inte speciellt bra. Böckerna var tokspännande, det är inte filmerna 😛

 2. Jag tycker precis tvärtom och gillar filmerna mer än böckerna (även om jag inte tycker att filmerna är några direkta mästerverk heller). Men jag är också en av ”Twilight-hatarna”. 😉 Läste alla böckerna för att på ett trovärdigt sätt kunna debattera dem. Det värsta med dem är det torftiga språket och de fruktansvärt missvisande könsstereotyperna i mormonstil. Men första filmen var faktiskt riktigt bra! Fint foto och spännande. De andra filmerna gillade jag inte alls lika mycket, tyvärr. Ser dem endast för att fjortisen i mig trånar efter Jacob, antar jag. 😛 Trean har jag sett men kommer knappt ihåg någonting alls av den. Men jag väntar nog tills fyran kommer på DVD. Håller förresten helt med dig om ditt omdöme om Kristen Stewart. ^^ Har du sett ”The Runaways”? Hon var lika illa i den filmen, kan jag säga. Ha det så kul på bion nu!

  1. Haha, kul att man är olika 😉 Är nyfiken på om du läste böckerna på svenska eller engelska? På tal om att vi diskuterade översättningar för ett tag sen – Twilightöversättningen är en av de sämsta i mannaminne i min åsikt. Just språket verkar vara så himla stor skillnad, jag gillar Stephenie Meyers språk och framförallt gillar jag humorn och de väldigt kärnfulla meningar hon får till ibland.
   Jag kan dock – delvis – hålla med dig om att könsstereotypa roller förekommer. Det är lite synd, samtidigt gillar jag Bella. Visst, hon blir räddad en del men hon läser åtminstone hellre Wuthering Heights än gör allt för att vara en typisk ”kvinnlig” hjältinna.
   Nej, jag har inte sett The Runaways men jag kan tänka mig! Tycker hon är urdålig skådespelerska…

   1. Jag läste faktiskt böckerna på spanska, men har även läst lite grann både på svenska och engelska. Det är lite platt, men det är sexcismen som är mest störande, tycker jag. Jag såg också filmen ”Welcome to the Rileys” med K Stewart – en film som jag gillade jättemycket – men tyvärr är Stewart likadan i den rollen som i alla andra… Alltså går runt med halvöppen mun och ser förbannad ut.

     1. Haha, ja så kan det gå 😉 Spännande att läsa på spanska! Jag pluggade bara spanska ett år, har läst böcker på franska innan men jag har glömt bort alldeles för mycket av det tyvärr…
      Ja, men det var det jag misstänkte alltså. K Stewart är ett hopplöst fall 😛

 3. Jag har läst alla böckerna och jag tycker att New Moon och Breaking Dawn är de bästa av dem! New Moon gillar jag för att jag tycker att den har så mycket känsla och det känns verkligt när hon mår dåligt på något sätt i den boken. Breaking Dawn gillar jag bara för att det äntligen händer något riktigt som man längtat efter och Bella får äntligen kontroll!
  Jag tycker verkligen inte om filmerna! Den enda filmen som har varit lite bra är Eclipse för jag tycker att den stämmer mest överens med boken. Men de andra filmerna har varit helt kassa och i alla filmerna så är det så mycket som inte stämmer överens med böckerna. Vissa scener utspelar sig på HEELT andra sätt än vad de gör i boken, men jag antar att det är någons tolkning så då får väl regissörerna/producenterna hitta på vadfasen dom vill… 😛
  Jag tycker att folk överanalyserar böckerna/filmerna och säger att det är blabla könsroller och sånt skit. Det är bara böcker och jag tycker inte direkt att de har något budskap? De kanske får unga tjejer att drömma om kärlek, men vad är det med det? Vilken tonårstjej drömmer inte om leva förevigt med den man älskar mest? Det är gammaldags, hela kärlekshistorien, men det ÄR romantiskt. Men filmerna har absolut noll känsla som böckerna har. Och skådespelarna suger riktigt hårt.
  Jag är 19 btw, och jag tycker inte att Edward är snygg och Kristen Stewart är sämst som Bella. Någon har skrivit här ovanför att hon var dålig i the Runaways, men det tycker jag inte. Folk borde se den för att se att hon KAN vara bättre 😛
  Jag ska förresten se Breaking dawn imorgon, och jag har höga förväntningar eftersom det är min favoritbok i serien.
  O shit vilken lång kommentar haha

  1. Jag håller med om att filmerna är mycket sämre än böckerna! Jag gillar inte heller att de har ändrat så mycket, just därför tyckte jag Breaking Dawn var ganska bra faktiskt! Hoppas du gillar den också 🙂
   Jag tycker inte heller det med könsroller är så himla allvarligt. Visst, hon blir räddad av Edward många gånger men det som känns bra är att hon inte beskrivs som den där snygga, smala, populära hjältinnan som bara bryr sig om hur hon ser ut. Hon är smart, kan saker, läser gärna. Det gillar jag. Och man får lite ta det för vad det är, tycker jag!
   Långa kommentarer är alltid roligt 🙂

 4. Jag tycker ju inte att varken böckerna eller filmerna är direkt bra. Skådespeleriet ska vi inte ens snacka om. Eller rättare sagt så är det nog mest regissörens fel för skådespelarna är i andra filmer riktigt bra. Samma regissör har regisserat Red Riding Hood. Skitsnygg men JISSES vilket kasst skådespeleri. Bland det sämsta som jag sett. Det finns också så mycket moraliska fel i böckerna samt förvrida könsrollsaspekter så man blir galen men jag är ändå tokpeppad på att se filmen och tycker om det. Tror att det är tonåringen i mig som vill ut eller något. Eller också är det för att både Edward och Jacob är så snygga…oavsett så se den ska jag och därmed bums.

  1. Jag tycker flera av skådespelarna är riktigt bra, Billy Burke som Charlie Swan är ju jätterolig 🙂 Däremot är K Stewart galet dålig. Vem är det som regisserat RRH? För det är väl olika regissörer till de olika Twilight-filmerna? Haha, vilken koll jag har.
   Det har ju varit en het diskussion om det där med könsroller… Som jag skrev i en kommentar ovan håller jag delvis med, Edward räddar ju Bella ganska ofta och det kanske är lite tråkigt men just det att de väntar med sex till efter äktenskapet tycker jag liksom kan vara deras val om det nu är så att båda vill det. Och jag gillar att Bella inte måste vara den snygga, smala hjältinnan utan är en ganska blek tjej som hellre läser än är ute med kompisar.
   Hehe, ja men vi behöver bejaka tonåringen i oss ibland, det tycker jag 😉

   1. Åh det har du helt rätt i. Visst är det olika regissörer. Vilken superkoll 🙂 Jag tänker på den första filmen och regissören Catherine Hardwicke. Gillade jättemycket hennes film Thirteen men sen gick det bara utför. Snygga filmer som sagt men skådespelarna agerar nästan inte alls i RRH.
    Oavsett vad min hjärna tycker om Twilight så låter jag bli att lyssna på den. Hoppas hinna se den imorgon 🙂

 5. Jag har läst böcker på svenska och gillade dem, bitvis i alla fall. Det finns ju saker som känns lite väl krystade och tillrättalagda men jag tyckte att det gick bra att bortse från dem 🙂 Är faktiskt lite nyfiken på att läsa dem på engelska, har läst The Host på engelska och gillade den riktigt mycket.

  Filmerna är rätt häftigt gjorda och även jag tycker nog att den första är bäst. Ska gå och se Breaking Dawn ikväll och se om Bella blir den vackra svan som det väl är tänkt.

  1. Då tycker jag du ska läsa dem på engelska också, det är stor skillnad!

   Hoppas du gillar filmen, jag gjorde det 🙂

Kommentera