Illustratörer: Paul Raymond Gregory

I mitt illustratörstema fortsätter jag en stund på den inslagna vägen med Tolkienillustratörer, Paul Raymond Gregory är visserligen mycket mer än så men det var genom Tolkiens verk jag hittade hans bilder. Konstnären själv föddes 1949 och började måla tavlor ur Tolkiens värld på 1970- talet. Han har visserligen inte illustrerat böcker så vitt jag vet, men att han målat så mycket ur böcker tycker jag ändå kvalificerar honom till temat. Dessutom har han illustrerat flera skivomslag, bland annat till Blind Guardian.

Paul Raymond Gregory är faktiskt en relativt ny bekantskap för mig, första gången jag kom i kontakt med hans verk var när mamma och jag för några år sedan på chans åkte på en konstutställning på Waldemars udde, konstnären skulle rita framförallt ur Tolkiens värld och jag kunde inte motstå.

Jag älskade det. John Howe och Alan Lee i all ära, men Paul Raymond Gregorys Tolkienbilder är så vackra att det nästan gör ont ibland och så djupa att vi var rädda att trilla innanför ramen där vi gick, både för att konsten var så levande och för att många av målningarna är stora, vissa flera meter breda och upp emot två meter höga. Bland det mest häftiga är också att ramarna är konstverk i sig, de är handgjorda ramar i historiska stilar speciellt utvalda av rammakaren John Davies och Peter Nahum, konstnärens lärling. Det mest fantastiska exemplet på det är i mitt tycke mittenmålningen ur serien The Designs of Melkor, där den inre ramen är målad och den yttre är en ”riktig” ram. Man kan se den i sin helhet här. Den ger verkligen en 3D- känsla och sedd i full storlek blir man nästan rädd för den.

Paul Raymond Gregory har gjort flera bilder av Smaug, draken från Bilbo. Jag tyckte verkligen om Smaug i boken (drakfantast!) och jag gillar verkligen Smaug-målningarna. Den här är en av mina favoriter, och även den här:

Bilden är ett fotografi från en samlingsbok med de flesta av tavlorna jag köpte på utställningen. Just den på ett sätt tredimensionella bilden på Melkor är framsidan (dock lite beskuren, man får inte hela 3D-känslan).

Jag avslutar med att visa två helsidesuppslag ur min ganska tummade bok (åh vad jag är glad över den!) Det första visar Source of the Andiun, som du även kan se här. Den andra visar en bild på serien jag beskrivit ovan, The designs of Melkor, med konstnären i förgrunden som visar lite på tavlornas storlek och även på de fina ramarna.

Titta även på de tjusiga Mount Doom, Departure of Boromir, Death of Theoden, Forest Dream och Grond.

Kommentera